Na hlavný obsah

Putinov rozkaz pre jadrové sily je nebezpečnou rétorikou, reaguje NATO a USA

Moskva tým umelo vytvára hrozby na ospravedlnenie svojej agresie.

Putinov rozkaz pre jadrové sily je nebezpečnou rétorikou, reaguje NATO a USA
Generálny tajomník NATO Jens Stolenberg. Foto: TASR/AP

Rozkaz ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť do pohotovosti ruské jadrové sily je nebezpečnou rétorikou a neprijateľnou eskaláciou momentálnej vojny na Ukrajine.

V prvej reakcii to uviedli šéf NATO Jens Stoltenberg a veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová. Hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová poznamenala, že Putinov krok dobre zapadá do známej metódy Moskvy, ktorá umelo vytvára hrozby, aby ospravedlnila svoju agresiu.

Toto je nebezpečná rétorika. Je to nezodpovedné správanie. A keď túto rétoriku spojíte s tým, čo (Rusko) podniká na Ukrajine, kde vedie vojnu proti nezávislému suverénnemu národu, kde siahlo k plnohodnotnej invázii – potom to situáciu pridáva na vážnosti,“ povedal Stoltenberg stanici CNN.

„Znamená to, že prezident Putin pokračuje v eskalácii tejto vojny spôsobom, ktorý je úplne neprijateľný a my musíme ďalej čo najrazantnejšie mariť jeho kroky,“ citovala veľvyslankyňu Thomasovú-Greenfieldovú agentúra Reuters.

Hrozba jadrovej vojny nás nezlomí, reaguje Ukrajina

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba poznamenal, že ani hrozba jadrovej vojny Ukrajinu nezlomí.

„Videli sme, že toto robí (Putin) opakovane. Rusku nikdy nič nehrozilo zo strany NATO ani zo strany Ukrajiny. Toto je vzorec Putinovho správania a my sa mu vieme postaviť. Máme schopnosť sa brániť,“ povedala Psakiová stanici ABC.

Spojené štáty a Európa musia „skutočne stáť pri sebe“ v reakcii na vojenskú agresiu Ruska na Ukrajine a „výhražnej rétorike“, povedal Stoltenberg s tým, že Aliancia „nechce vojnu“. “ Dodal, že NATO nechce vojnu s Ruskom a ani sa neusiluje o konfrontáciu.

„Sme obranná aliancia, ale potrebujeme uistiť, že tu nie je priestor pre nedorozumenie, nesprávny odhad našej schopnosti brániť a chrániť spojencov,“ deklaroval.

Bezpečnostný analytik Gordon Corera pre stanicu BBC napísal, že tento krok znamená zo strany Putina dôrazné varovanie a zatiaľ ho nemožno interpretovať tak, že by ruský prezident mal naozaj v úmysle jadrové zbrane použiť. „Cieľom je pravdepodobne snaha odradiť NATO od podpory Ukrajiny tak, že (Putin) vytvorí strach z toho, kam až je ochotný zájsť. Chce tiež vytvoriť zmätok v súvislosti s tým, aká pomoc Ukrajine už pre neho bude príliš,“ napísal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet