Na hlavný obsah

Rakúsko v rámci povinného očkovania nebude uznávať ruskú vakcínu Sputnik

Rezort zdravotníctva pridal aj ďalšie výnimky z vakcinácie.

Rakúsko v rámci povinného očkovania nebude uznávať ruskú vakcínu Sputnik
Muž dostáva vakcínu počas povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 vo Viedni. Foto: TASR/AP

V Rakúsku, kde od soboty (5. 2.) platí povinné očkovanie proti koronavírusu, nebudú uznávať vakcináciu ruskou očkovacou látkou Sputnik V. Rozšíria sa aj výnimky z povinného očkovania.

Okrem tehotných žien či ľudí po prekonaní ochorenia COVID-19 sa výnimka bude vzťahovať i na pacientov trpiacich rakovinou, osoby po transplantácii orgánov, ako aj na ľudí, ktorých zdravie by podanie vakcíny mohlo ohroziť. Vyplýva to z nedeľňajšieho (6. 2.) nariadenie ministerstva zdravotníctva, ktoré má k dispozícii agentúra APA.

Povinné očkovanie proti covidu sa týka všetkých osôb starších ako 18 rokov s pobytom v Rakúsku, pričom okrem vakcín schválených Európskou komisiou uznávajú i dve čínske a tri indické očkovacie látky.

Osoby, ktoré covid prekonali, sa musia dať prvou dávkou zaočkovať do 180 dní od pozitívneho testu. Následne je nutné po 190 dňoch absolvovať i druhú dávku.

Ľudia, ktorí sa dali zaočkovať len prvou dávkou, od ktorej uplynul už viac ako rok, musia začať nový očkovací cyklus.

Rozšírenie výnimiek

Výnimky sa týkajú napríklad aj alergikov s precitlivenosťou na niektoré látky, ktoré vakcíny obsahujú, či osoby, u ktorých hrozí riziko vypuknutia zápalových či autoimunitných ochorení.

Povinná vakcinácia neplatí ani pre ľudí, u ktorých nie je možné očakávať dostatočnú imunitnú odozvu. Ide napríklad o ľudí s transplantovanou kostnou dreňou, kmeňovými bunkami či orgánmi.

Do tejto kategórie spadajú i ľudia sa rakovinovým ochorením, ktorí za posledných šesť mesiacov absolvovali chemoterapiu či rádioterapiu.

Príslušné nariadenie rezortu zdravotníctva musí ešte schváliť hlavný výbor Národnej rady. Tá zasadá v pondelok (7. 2.).

Nové opatrenie schválila dolná komora rakúskeho parlamentu (Národná rada) 20. januára a vo štvrtok (3. 2.) ho podporila aj horná komora – Spolková rada. Zákon v piatok (4. 2.) podpísal prezident Alexander Van der Bellen.

Kontroly začne polícia vykonávať v polovici marca, pričom výška pokuty sa pohybuje od 600 do 3 600 eur. Ak sa prichytená osoba nechá zaočkovať do dvoch týždňov, finančné sankcie zrušia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet