Na hlavný obsah

Rakúsko začiatkom marca zruší takmer všetky opatrenia

Krajina nedávno ako prvá v EÚ zaviedla povinné očkovanie.

Rakúsko začiatkom marca zruší takmer všetky opatrenia
Policajt kontroluje očkovací preukaz zákazníčky v nákupnom stredisku vo Viedni. Foto: TASR

Rakúsko zruší od 5. marca prakticky všetky protipandemické opatrenia. Pri vstupe do krajiny však bude potrebný doklad o očkovaní, prekonaní choroby či negatívny test na ochorenie COVID-19. Podľa agentúry APA sa na tom v stredu (16. 2.) uzniesla vláda po porade s predstaviteľmi spolkových krajín a expertmi.

Skončí sa tak zákaz nočného vychádzania, gastronomické podniky budú môcť otvoriť aj v noci a nutnosť nosiť respirátor sa zachová len vo verejnej doprave, v supermarketoch či v nemocniciach.

Pravidlo 3G

Takzvané pravidlo 3G, kedy sa vyžaduje, aby ľudia boli zaočkovaní, prekonali covid, prípadne mali negatívny test, bude nabudúce platiť iba pre zamestnancov a návštevníkov domovov pre seniorov, opatrovateľských domovov a nemocníc.

V týchto zariadeniach tiež zostávajú povinné respirátory FFP2. Povinnosť nosiť ochranu dýchacích ciest bude platiť ďalej aj vo verejnej doprave, na zastávkach, v obchodoch so základnými potrebami, v bankách či na poštách. Inde budú respirátory už len odporúčané.

Od 21. februára bude všeobecné pravidlo 3G platiť tiež pri vstupe do Rakúska zo všetkých krajín okrem tých s rizikom koronavírusových variantov, uviedol list Kurier.

Pre ľudí, ktorí nemajú tretiu dávku vakcíny alebo sa nevyliečili z covidu-19 v posledných 90 dňoch, doteraz platila povinnosť predkladať pri príchode do alpskej krajiny doklad o očkovaní či prekonaní choroby a zároveň negatívny výsledok PCR testu.

Uvoľnenie aj pre neočkovaných

Vláda ďalej uvoľnila pravidlá pre neočkovaných, ktorí budú od prvej marcovej soboty môcť vstupovať do všetkých priestorov, kam mali doteraz obmedzený prístup. Reštaurácie či hotely tak budú môcť prijímať akýchkoľvek hostí bez rozdielu, nebude potrebný ani negatívny test na covid-19.

Už skôr vláda uviedla, že takzvaný lockdown pre neočkovaných uvoľní túto sobotu (19. 2.). Potom až do 5. marca ale budú neočkovaní stále potrebovať negatívny test.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet