Na hlavný obsah

Rakúsko zažaluje eurokomisiu za zaradenie jadra a plynu medzi zelené energie

Pripojí sa aj Luxembursko.

Rakúsko zažaluje eurokomisiu za zaradenie jadra a plynu medzi zelené energie
Na ilustračnej snímke tlakomer plynovodu. Foto: TASR

Rakúsko v nasledujúcich týždňoch podá žalobu na Súdny dvor Európskej únie proti rozhodnutiu Európskej komisie, ktorá dočasne zaradila jadro a zemný plyn medzi zelené investície. Uviedla to v stredu (2. 2.) rakúska ministerka pre klímu Leonore Gewesslerová.

K Rakúsku sa pripojí aj Luxembursko, informovala agentúra APA. Viedeň právne kroky vopred avizovala.

Podľa Gewesslerovej musí Rakúsko formálne počkať so žalobou do chvíle, než začne platiť norma. „V nadchádzajúcich týždňoch pripravíme právne podklady a pokiaľ táto taxonómia nadobudne platnosť, začneme konanie pred Súdnym dvorom EÚ,“ citovala agentúra AFP ministerku.

Komisia v takzvanej taxonómii vyšla v ústrety krajinám ako Francúzsko, Poľsko či Česko, ktoré chcú staviť na jadro a plyn pri odstavovaní elektrární či teplární využívajúcich uhlie alebo ropu.

Pravidlá, ktorých cieľom je prinútiť súkromných investorov k podpore spomínaných zdrojov v nasledujúcich dvoch desiatkach rokov, kritizuje aj skupina ďalších štátov, Rakúsko však vystupuje najaktívnejšie.

„Gewesslerová má moju plnú podporu pri skúmaní právnych krokov,“ uviedol na twitteri ešte pred oznámením žaloby kancelár Karl Nehammer. Podľa neho bude Rakúsko naďalej vsádzať na rozvoj obnoviteľných zdrojov. „Energia z jadra nie je ani zelená, ani udržateľná,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet