Na hlavný obsah

Rastlinný tovar mal roky dostávať slovenské certifikáty, hoci na Slovensku ani nebol

Rezort pôdohospodárstva odhalil podvody s falošnými osvedčeniami.

Rastlinný tovar mal roky dostávať slovenské certifikáty, hoci na Slovensku ani nebol
Na ilustračnej snímke kvetiny - chryzantémy. Foto: TASR

Ministerstvo pôdohospodárstva odhalilo medzinárodný zločinecký gang, ktorý mal od roku 2008 obchodovať s falošnými fytocertifikátmi na export tovaru. Ide o štátnym inšpektorom osvedčený formulár o zdravotnej bezpečnosti rastlinného tovaru, ktorý opúšťa územie Európskej únie.

Informovali o tom minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽANO) a riaditeľ Ústredného kontrolného a skúšobného úradu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) Ján Berceli.

„Okrem finančnej ujmy, ktorá bola približne 2 až 3 milióny ročne, bolo ohrozené zdravie ľudí,“ povedal Vlčan. Počas celej doby fungovania skupiny opustilo EÚ asi 10 000 kamiónov s falošnými certifikátmi zo Slovenska.

Hoci sa na nich uvádzalo, že šlo o kvety, rezort pôdohospodárstva nevie povedať, čo bolo skutočne v návesoch nákladných áut, keďže ich žiaden fytoinšpektor fyzicky neskontroloval. „Tieto kamióny ani neprešli cez SR a dostali certifikát so slovenskou pečiatkou,“ priblížil.

Zdôraznil, že okrem finančnej straty pre štátny rozpočet sa mohlo ohroziť zdravie a bezpečnosť ľudí, pretože tovar, ktorý sa vyvážal z EÚ, neprešiel riadnou inšpekciou.

Príliš veľa certifikátov

Riaditeľ úradu Ján Berceli, ktorý na post nastúpil v lete minulého roku, podvody zistil na základe podozrivých počtov certifikátov vydaných niektorými z inšpektorov. „Bežne fytoinšpektor vydá 50 až 60 certifikátov mesačne, niektorí však vydávali 500, 600 či 700,“ uviedol a dodal, že podvodníci sa po jeho nástupe do funkcie ozvali aj jemu a žiadali, aby sa v biznise pokračovalo.

Väčšina z kamiónov smerovala do Ruska. Prípad už vyšetruje Národná kriminálna agentúra (NAKA), samotný Berceli už vo veci vypovedal. Vo veci sú zapletení traja zamestnanci z ÚKSÚP, konštatoval.

Vlčan povzbudil úradníkov, ktorí majú podozrenie na to, že sa na ich pracovisku deje nelegálna činnosť, aby nabrali odvahu a podozrivé skutky nahlásili polícii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko