Na hlavný obsah

Referendum v Bielorusku: Hlasuje sa o právomociach Lukašenka či jadrových zbraniach

Podľa politológa je výsledok istý.

Referendum v Bielorusku: Hlasuje sa o právomociach Lukašenka či jadrových zbraniach
Bieloruský prezident Alexndr Lukašenko. Foto: TASR/AP

Bielorusko v nedeľu (27. 2.) v tieni bojov na Ukrajine i dusivej politickej klímy na domácej scéne organizuje referendum o ústavných zmenách, pomocou ktorých si bieloruský autoritársky líder Alexander Lukašenko plánuje podľa analytikov zabezpečiť zotrvanie v prezidentskom úrade na ďalších 13 rokov. Bieloruská opozícia vyhlásila hlasovanie za nezákonné.

Až po ďalšom volebnom období

Podľa novej ústavy bude môcť jedna a tá istá osoba zastávať úrad prezidenta maximálne počas dvoch funkčných období. Lukašenka, bieloruského politického veterána, ktorý vládne od roku 1994, sa toto pravidlo však týkať nebude.

Norma totiž vstúpi do platnosti až v deň nástupu do funkcie novozvoleného prezidenta. Týmto spôsobom sa Lukašenkovi bude jeho pôsobenie počítať od nuly, až mu v roku 2025 vyprší súčasný mandát.

Aj po roku 2035 ale bude mať súčasný bieloruský líder možnosť ovplyvňovať chod štátu. Navrhované zmeny totiž zahŕňajú rozšírenie právomocí Všebieloruského ľudového zhromaždenia, orgánu pripomínajúceho parlament, v ktorom bude zasadať 1200 delegátov vrátane prezidenta a exprezidenta.

Jadrové zbrane v Bielorusku?

Zmeny zahŕňajú aj zrušenie neutrálneho bezpečnostného statusu, ktorý je teraz zakotvený v bieloruskej ústave. Vďaka tomu budú môcť byť na bieloruskom území rozmiestnené jadrové zbrane iných štátov, napríklad Ruska. Tento bod zároveň umožní stálu prítomnosť ruských síl na bieloruskom území, upozornila agentúra AFP.

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská už v januári podľa agentúry DPA označila hlasovanie za nezákonné. Európsku úniu, Spojené štáty, Veľkú Britániu a Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vyzvali, aby hlasovanie neuznali.

Upozornila, že plebiscit nie je možný v podmienkach politickej represie a neslobody médií. Podľa opozície je teraz vo väzení vyše 1 000 bieloruských odporcov režimu, ďalší sa museli uchýliť do zahraničného exilu.

Výsledok referenda je ale podľa bieloruského politológa Arciaoma Šrajbmana takmer istý. „Projekt bude prijatý, pretože Lukašenko chce, aby bol prijatý,“ povedal analytik pre ukrajinský server Liga.net.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet