Na hlavný obsah

Remišová označila Žilinkov prejav za zneuctenie obetí sovietskej invázie

Chce podať návrh na jeho disciplinárne konanie.

Remišová označila Žilinkov prejav za zneuctenie obetí sovietskej invázie
Na snímke vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová. Foto: TASR

Generálny prokurátor Maroš Žilinka svojím vyhlásením zneuctil pamiatku obetí invázie sovietskych vojsk, ktoré vtrhli na Slovensko v 1968. Napísala ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti.

„Vyhlásiť, že zmluva s vládou ZSSR o podmienkach sovietskych vojsk na území bývalej ČSSR bola výhodnejšia ako súčasná obranná zmluva, je nepríčetné, mimo historickej reality, ale hlavne je to zneuctenie pamiatky obetí invázie v roku 1968,“ uviedla vicepremiérka.

Upozornila, že zmluvu so ZSSR podpísalo Slovensko pod nátlakom. Prítomnosť sovietskych vojsk na slovenskom území si vyžiadala viac ako 100 nevinných obetí.

„Dať takýto nezmysel ako oficiálne stanovisko generálnej prokuratúry na oficiálnej stránke tejto inštitúcie je hrubé pošliapanie dôstojnosti generálnej prokuratúry a zaťahovanie samotnej inštitúcie a jej zamestnancov do primitívneho politického boja,“ doplnila Remišová.

Vyzvala prokurátorov, aby sa ohradili proti Žilinkovým slovám, a apelovala na poslancov a prezidentku, aby podali návrh na disciplinárne konanie. Chce sa o tom v rámci koalície rozprávať.

„Ponižovanie Slovenskej republiky jedným človekom, ktorý nepozná vlastné dejiny a zneucťuje krvavé obete občanov v boji za slobodu, už musí prestať,“ uzavrela Remišová a pripomenula, že strana Za ľudí bola jedinou, ktorá za Žilinku pri voľbe generálneho prokurátora nezahlasovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko