Na hlavný obsah

Republiková únia zamestnávateľov je proti blokácii ciest a hraničných priechodov

Blokáda môže napáchať rozsiahle škody.

Republiková únia zamestnávateľov je proti blokácii ciest a hraničných priechodov
Štrajk dopravcov na hraničnom priechode Kúty – Brodské. Foto: TASR

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) sú proti masívnej blokácii ciest a jednotlivých hraničných priechodov.

Rozsiahle obmedzenia, vyvolané protestmi spôsobujú rozsiahle škody na celom logistickom reťazci, dodávkach tovaru a slovenskom hospodárstve. RÚZ tak reaguje na sériu protestných akcií autodopravcov, ktoré pokračovali aj v stredu (16. 2.).

„Postup konania, ku ktorému sa v týchto dňoch uchýlili viacerí autodopravcovia, nepovažujeme za správny, férový a ani efektívny. Každou ďalšou minútou rozsiahlych blokácií totiž páchajú na slovenskom hospodárstve rozsiahle škody. Dodávky v rámci logistického reťazca nestíhajú doručiť na čas a dochádza k výrazným omeškaniam. Je preto logické, že tieto škody si následne poškodené podniky budú vymáhať,“ upozornil prezident RÚZ, Miroslav Kiraľvarga.

Protesty aj v ostatných krajoch

Protestné akcie autodopravcov trvajú už niekoľko dní. Nákladné vozidlá opakovane blokujú hlavné dopravné tepny Bratislavy, ale aj jednotlivé hraničné priechody. Viacerí z autodopravcov dokonca avizovali, že s blokádou budú pokračovať aj v ostatných krajoch, a to až dovtedy, kým vláda nesplní ich podmienky zníženia spotrebnej a cestnej dane, ako aj mýta.

RÚZ zdôraznila, že nepriaznivý stav spôsobený výrazným rastom cien nespochybňuje, avšak vyzýva vládu, aby hľadala systémové, a nie jednorazové riešenia. Únia upozorňuje, že zvýšené ceny automaticky znamenajú aj vyššiu DPH, a teda vyššie príjmy do štátneho rozpočtu.

Len pred dvoma rokmi boli výdavky na chod verejnej správy vyčíslené na 40 miliárd eur, v tomto roku je to už viac ako 49 miliárd eur. Veľký priestor pre úsporné opatrenia v mnohých výdavkoch štátu, a zároveň takmer 10 miliárd eur navyše, je podľa RÚZ obrovský balík finančných zdrojov na riešenie vzniknutých problémov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko