Na hlavný obsah

Režimy OP, OP+ a OTP sa zrušia už od soboty

Rozhodla o tom vláda.

Režimy OP, OP+ a OTP sa zrušia už od soboty
Čašník kontroluje zákazníkovi vakcinačný preukaz pri vstupe do reštaurácie. Foto: TASR

Vláda v stredu (23. 2.) schválila avizované zrušenie režimov OTP, OP a OP+ od soboty (26. 2.). Všetky prevádzky aj podujatia budú teda fungovať v režime základ. Na nízko a stredne rizikové podujatia bude platiť obmedzenie maximálne 500 osôb alebo 50 percent kapacity z hľadiska.

Vyplýva to z aktualizácie protipandemických opatrení z dielne ministerstva zdravotníctva. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) skonštatoval, že skorším zrušením režimov vyšla vláda v ústrety organizátorom športových súťaží.

Od soboty sa okrem režimov OTP, OP a OP+ ruší aj domáca karanténa pri kontakte s pozitívnym žiakom v triede. „Domáca karanténa sa neaplikuje pri kontakte s pozitívnym spolužiakom v triede. Namiesto karantény nosenie respirátora, resp. rúška po dobu 10 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou v triede pri zachovaní prezenčnej výučby a izolácií iba pozitívnej osoby,“ uviedol rezort.

Rovnako aj druhá vlna rušenia protipandemických opatrení sa presúva o dva dni skôr, z 28. marca na 26. marca. Vláda však pripomína, že nosenie respirátorov na hromadných podujatiach či v interiéroch obchodov a prevádzok je stále povinné. V exteriéri je nosenie respirátora povinné v prípade, ak je človek vzdialený od inej osoby menej ako dva metre.

V druhej fáze rušenia opatrení, ktorá má nadobudnúť platnosť 26. marca, by sa mali zrušiť kapacitné obmedzenia pre hromadné podujatia, ako aj obmedzenia prevádzkových hodín. Karanténa pri úzkom kontakte by sa mala nahradiť nosením respirátora po dobu 10 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.

„Počas marca sa bude situácia monitorovať a v prípade, že by sa niečo mohlo zmierniť skôr, môže byť o tom diskusia,“ povedal Matej Mišík z Inštitútu zdravotných analýz ministerstva zdravotníctva.

Minister zdravotníctva povedal, že postupné zrušenie opatrení môže pribrzdiť negatívny vývoj v počte infikovaných a hospitalizovaných na Slovensku či v okolitých krajinách.

„Stále vyzývame k očkovaniu, je to stále najväčšia ochrana pred infekciou a ťažkým priebehom ochorenia,“ povedal Lengvarský.

Opatrenia Od 26. 2. by Miroslav Binčík on Scribd

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko