Na hlavný obsah

Rezort financií chce zvýšiť daň bankám. S podporou SaS rátať nemôže

Slovenská banková asociácia o zámere nevie.

Ministerstvo financií avizuje vyššie zdaňovanie zisku bánk. Od vyššej dane si rezort financií sľubuje 100 miliónov eur ročne. Banky dosiahli vlani čistý zisk takmer 727 miliónov eur. Medziročne je to nárast o takmer 55 %. Koaličný partner Sloboda a Solidarita (SaS) nesúhlasí s vyšším zdaňovaním bánk.

Bankový odvod, ktorý táto vláda zrušila, nebol podľa rezortu financií systémovým opatrením. Za ten považuje vyššie zdanenie zisku bánk, ktoré ohlásil minister financií Igor Matovič (OĽANO) v rámci svojej daňovej revolúcie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Toto opatrenie by mohlo priniesť do štátneho rozpočtu asi sto miliónov eur ročne navyše,“ uviedla hovorkyňa rezortu Michaela Lovásová.

Odkedy plánuje rezort financií túto daň zaviesť? „Táto daň bude zavedená až po tom, keď sa ukončia diskusie so zástupcami bankového sektora, čo nateraz nevieme úplne konkretizovať,“ odpovedala.

„Viem o tom, že Igor Matovič niečo rozprával o bankovom odvode alebo nejakej bankovej dani, ale nevideli sme konkrétny návrh, ako to má vôbec vyzerať, takže netuším, o čom sa zatiaľ bavíme,“ povedal k tejto téme exminister financií a opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Predstavitelia bankového sektora združení v Slovenskej bankovej asociácii však o prebiehajúcich rokovaniach ani len netušia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika