Na hlavný obsah

Rezort hospodárstva pomôže bytovkám s vlastným kotlom zastropovaním cien plynu

Musia však podpísať zmluvu s SPP.

Rezort hospodárstva pomôže bytovkám s vlastným kotlom zastropovaním cien plynu
Plynový sporák v domácnosti. Foto: TASR

Šok z cien za kúrenie a teplú vodu mali ľudia v bytových domoch s vlastnými kotolňami. Na rozdiel od domácností napojených na centrálne vykurovanie, im náklady vzrástli v niektorých prípadoch aj o desiatky či stovky percent. Ministerstvo hospodárstva prišlo s riešením. Pomôcť by mal strop na ceny plynu.

Bytové domy s vlastnou kotolňou si plyn kupujú podľa toho, kde a ako im je to výhodné. „V zmysle platnej legislatívy SR nie sú regulované zo strany Úradu pre reguláciu sieťových odvetví,“ uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz.

Niekde ide aj o 200 či 300-percentné navýšenie. Bytovkám, ktorým vzrástli náklady o viac ako 50 %, rezort hospodárstva ponúka zastropovanie ceny plynu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Žiadne spoločenstvo vlastníkov bytov nebude nakupovať plyn horšie, teda drahšie, ako je tesne pod 80 eur za jednu megawatthodinu plynu. To sú, ešte raz opakujem, celkové náklady vrátane všetkých daní aj DPH,“ vysvetlil šéf rezortu Richard Sulík (SaS).

Podmienkou však je podpísať zmluvu so štátnym Slovenským plynárenským priemyslom na dva roky. Ak podpíšu trojročný kontrakt, cena bude 70 eur, v prípade ročného 90 eur. No mnohé bytovky drahý plyn už nakúpili. Ak chcú ponuku využiť, so starým dodávateľom musia zmluvu vypovedať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika