Na hlavný obsah

Rokovanie o obrannej zmluve bolo podľa opozičného scenára, tvrdí publicista Hrabko

Úroveň diskusie podľa neho zodpovedá zloženiu parlamentu.

Rokovanie o obrannej zmluve bolo podľa opozičného scenára, tvrdí publicista Hrabko
Zľava pri rečníckom pulte: Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS), poslanci Andrej Medvecký a Peter Krupa (obaja ĽSNS) a poslanec Miroslav Žiak (SaS) počas rokovania Národnej rady SR o návrhu na vyslovenie súhlasu NR SR s obrannou dohodou DCA. Foto: SITA

Hoci má vládna koalícia v parlamente ústavnú väčšinu, rokovanie o obrannej zmluve Slovenska s USA sa jej úplne vymklo spod kontroly a bolo podľa opozičného scenára. V diskusii v TASR TV to povedal publicista Juraj Hrabko.

Úroveň diskusie podľa neho zodpovedá zloženiu parlamentu a ten zasa rozhodnutiu občanov vo voľbách. „Parlament je obrazom spoločnosti. Nikto tam nie je načierno, sú tam ľudia zvolení v riadnych demokratických voľbách,“ poznamenal Hrabko.

Poslancom by siahol na peniaze

Na margo možnosti sprísnenia rokovacieho poriadku Národnej rady (NR) SR poznamenal, že niektorí poslanci nerešpektovali ani ten súčasný. „Je úplne jedno, čo umožňuje rokovací poriadok, keď si poslanci robia, čo chcú,“ zdôraznil.

Zavedenie parlamentnej stráže by Hrabko nepokladal za šťastný krok, efektívne však môže byť zvýšenie a sprísnenie pokút. „Osobne si myslím, že rokovací poriadok sa dá sprísniť tým, že sa poslancom siahne na peniaze. To je jediné, čomu rozumejú,“ poznamenal.

Nestotožňuje sa s názormi, podľa ktorých zmluva nezvýši bezpečnosť Slovenska, prípadne ho pripraví o suverenitu. „Vnímam zmluvu ako posilnenie bezpečnosti Slovenska. Nemyslím si, že by sme touto zmluvou prišli o časť suverenity. Časti zvrchovanosti sme sa vzdali vstupom do Európskej únie. A napokon, ako môžete byť suverénni a zvrchovaní, ak nemáte zaistenú bezpečnosť?,“ pýta sa Hrabko.

Za odvádzanie pozornosti od podstaty veci považuje aj reakcie koaličných politikov, ktorí prejav generálneho prokurátora Maroša Žilinku označili za možný predstupeň prezidentskej kampane.

Ak by boli pripomienky generálnej prokuratúry vyriešené štandardne v pripomienkovom konaní, Žilinka by podľa Hrabka o vystúpenie v parlamente zrejme ani nežiadal.

Rozhodnutie parlamentu neumožniť generálnemu prokurátorovi vystúpenie, ale umožniť podpredsedovi parlamentu Jurajovi Blanárovi (Smer-SD) prečítať jeho prejav, považuje Hrabko za nepochopiteľné. „Nevidím argument ani pre jedno, ani pre druhé,“ doplnil.

Snaha lídra Smeru-SD Roberta Fica dohodu po jej ratifikácii zastaviť referendom podľa Hrabka nemá veľkú šancu na úspech.  

Situácia môže posilniť opozíciu

„Nemyslím si, že táto dohoda je vypovedateľná. Medzinárodné dohody sa líšia od zákonov aj ústavných zákonov. Nemyslím si, že by ústavný zákon dokázal s dohodou niečo urobiť bez toho, aby to vyvolalo medzinárodný škandál,“ upozornil.

Správanie sa opozície podľa neho smeruje skôr k posilneniu rastu svojej voličskej podpory. „Efekt na preferencie to podľa mňa bude mať a opozícia sa istým spôsobom posilní,“ poznamenal Hrabko.  

„V súvislosti s preferenciami treba brať ohľad na širšie okolnosti, ktoré teraz v krajine sú. Aj nezvládanie pandémie, aj zvyšovanie cien potravín a energií. Treba brať do úvahy aj frustráciu ľudí, ktorým je úplne jedno, aká dohoda bola ratifikovaná, ale sú frustrovaní z dôvodu svojej životnej situácii,“ uzavrel Hrabko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko