Na hlavný obsah

Rusi zhodili vákuové bomby na mesto Ochtyrka, tvrdí starosta

Má asi 50 000 obyvateľov.

Ruská armáda opakovane bombardovala mesto Ochtyrka s asi 50 000 obyvateľmi na severovýchode Ukrajiny vákuovými bombami. Uviedol to podľa agentúry Unian v pondelok (28. 2.) starosta mesta Pavlo Kuzmenko.

„Nepriateľ bojuje zbabelo. Na Ochtyrku znovu zhodili vákuovú bombu – na sklad ropných palív. Ropnú nádrž to vyhodilo do povetria,“ uviedol starosta a dodal, že tieto zbrane sú zakázané ženevskou konvenciou.

Tvrdenie starostu mesta Ochtyrka nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.

Vákuové bomby Rusi už skôr zhodili na sýrske mesto Halab, známe tiež ako Aleppo, poznamenal Unian. Rusko ešte v roku 2007 oznámilo, že úspešne vyskúšalo vákuovú bombu, ktorej sila je porovnateľná s jadrovou bombou. 

Čo sú vákuové bomby?

Takzvané vákuové alebo termobarické bomby sú podľa českého technologického portálu techsvet.cz schopné vyparovať ľudské telá a meniť mestá na trosky. Sú to najsilnejšie nejadrové bomby.

„Vákuová bomba, prezývaná ‚otec všetkých bômb‘, funguje tak, že nasáva kyslík z okolitého vzduchu a vytvára tak vysokoteplotný výbuch, čím je oveľa nebezpečnejšia ako konvenčná zbraň,“ píše český portál.

Explózia vákuovej bomby má za následok rozsiahlu devastáciu. V prvej fáze výbuchu sa otvorí v určenej výške kontajner a vypustí palivový mrak, ktorý sa zmieša s kyslíkom. Druhá nálož zapáli mrak, ktorý môže následne pohltiť objekty či budovy.

Okrem vákuových bômb o sile explózie porovnateľnej s jadrovou bombou existujú aj slabšie nálože, obvykle označované za termobarické. Prvýkrát ich podľa internetovej encyklopédie použili Američania vo Vietname.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet