Na hlavný obsah

Ruská armáda rozširuje ofenzívu na Ukrajine

Moskva tvrdí, že Kyjev odmietol rokovať. Ukrajina hovorí o ruskej taktike.

Ruská armáda rozširuje ofenzívu na Ukrajine
Na snímke poškodená bytovka po raketovom útoku 26. februára 2022 v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Ruská armáda dostala rozkazy na rozšírenie svojej ofenzívy na Ukrajine „všetkými smermi“ po tom, čo Kyjev odmietol rokovať v Bielorusku, uviedlo v sobotu (26. 2.) ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení. Informovala o tom agentúra AFP.

„Po tom, čo ukrajinská strana odmietla rokovací proces, dnes všetky jednotky dostali rozkazy vykonávať postup zo všetkých smerov v súlade s plánmi operácie,“ uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Ruské jednoty uskutočnili výpady do ukrajinskej metropoly Kyjev predtým, než sa po tvrdom odpore stiahli na predmestia počas tretieho dňa invázie nariadenej ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Kremeľ v piatok (25. 2.) oznámil, že Putin je pripravený vyslať delegáciu do Bieloruska na rokovania s Ukrajinou. Kyjev však chcel schôdzku vo Varšave, píše AFP.

Oznámenie Kremľa, že Kyjev odmieta konať, označil poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak za ruskú taktiku. „Snaží sa doviesť rokovania k mŕtvemu bodu ešte predtým, ako sa začali,“ dodal. Podľa neho musia byť podmienky rokovania také, aby viedli k čestnému riešeniu v záujme ľudu a národnej štátnosti Ukrajiny.

Ruské armádne konvoje vstúpili vo štvrtok (24. 2.) na Ukrajinu aj z Bieloruska. Moskva má v Bielorusku vojakov už niekoľko týždňov, údajne tam boli na vojenskom cvičení. Minsk je dlhoročným spojencom Ruska.

Ukrajina v sobotu uviedla, že od spustenia ofenzívy zahynulo už najmenej 198 civilistov vrátane troch detí. Rusko doposiaľ neuviedlo, koľko jeho vojakov prišlo o život počas „špeciálnej vojenskej operácie“, ako ofenzívu nazýva, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet