Na hlavný obsah

Ruská centrálna banka reaguje na sankcie Západu, zvýšila kľúčový úrok na 20 %

Hodnota ruského rubľa klesla na historické minimá.

Ruská centrálna banka reaguje na sankcie Západu, zvýšila kľúčový úrok na 20 %
Ilustračné foto - ruské ruble. Foto: TASR/AP

Ruská centrálna banka v pondelok (28. 2.) oznámila, že zvyšuje svoju kľúčovú úrokovú sadzbu až na 20 % z 9,5 %, keďže Západ uvalil na Moskvu prísne sankcie pre inváziu jej armády na Ukrajinu.

„Predstavenstvo sa rozhodlo zvýšiť kľúčovú sadzbu na 20 %,“ informovala centrálna banka vo vyhlásení. Uviedla tiež, že dôvodom prijatia núdzových opatrení je drastická zmena externých podmienok pre ruskú ekonomiku.

„Zvýšenie kľúčovej sadzby zabezpečí zvýšenie sadzieb z vkladov na úrovne potrebné na kompenzáciu zvýšeného znehodnotenia a inflačných rizík. Je to potrebné na podporu finančnej a cenovej stability a ochranu úspor občanov pred znehodnotením,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Hodnota rubľa klesla

Hodnota ruského rubľa klesla na historické minimá po tom, ako Západ uvalil na Moskvu nové, prísnejšie sankcie za jej inváziu na Ukrajinu vrátane vylúčenia významných ruských bánk z globálneho medzibankového platobného systému SWIFT.

Centrálna banka v pondelok ráno tiež oznámila povinné opatrenie pre spoločnosti so sídlom v Rusku, ktoré za vývoz produktov dostávajú cudziu menu, keďže rubeľ sa prepadol na historické minimá.

Banka a ministerstvo financií spoločne nariadili ruským exportným firmám, aby predali 80 % svojich príjmov v cudzej mene na trhu. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika