Na hlavný obsah

Ruské kroky oživili debatu o vstupe Fínska do NATO

Povedal to fínsky prezident Sauli Niinistö.

Ruské kroky oživili debatu o vstupe Fínska do NATO
Fínsky prezident Sauli Niinistö. Foto: ČTK/imago stock&people

Rusko svojimi krokmi proti Ukrajine posilňuje diskusiu o možnom vstupe Fínska do Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry AFP to v utorok (22. 2.) uviedol fínsky prezident Sauli Niinistö.

Prezident severskej krajiny, ktorá s Ruskom zdieľa najdlhšiu pozemnú hranicu zo všetkých štátov EÚ, už v pondelok (21. 2.) večer odsúdil rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať obe povstalecké republiky na východe Ukrajiny a vyslať do nich armádu.

Prezident Niinistö povedal, že nevie, či ukrajinská kríza priblížila Fínsko k vstupu do Aliancie, rozhodne ale podľa neho oživila diskusiu na túto tému v krajine.

„Prebieha tu živá diskusia o vstupe do NATO a bude nepochybne ešte intenzívnejšia, ak nám na to Rusko dá dôvody,“ vyhlásil prezident Fínska. „Fínsko silno podporuje Ukrajinu a ukrajinský ľud,“ dodal.

Niinistö tiež povedal, že ak by Rusko svoje vojenské aktivity rozšírilo, bolo by vo vzťahoch medzi Moskvou a Západom zrejme „ešte chladnejšie ako za studenej vojny“, a to na dlhý čas. Podľa agentúry DPA súčasného fínskeho prezidenta popisujú ako znalca šéfa Kremľa Vladimira Putina.

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe v utorok uviedol, že plánované vojenské cvičenie NATO prebehne v Nórsku budúci mesiac podľa plánu. Oslo sa tiež podľa neho pripojí k chystaným sankciám EÚ proti Rusku.

Kým Nórsko je členom NATO, Fínsko ani susedné Švédsko do NATO nevstúpili. S Alianciou však spolupracujú. V reakcii na ruskú požiadavku nerozširovania NATO ďalej na východ obe krajiny už skôr odmietli akékoľvek ruské zasahovanie do svojej bezpečnostnej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet