Na hlavný obsah

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video dokazujúce sťahovanie vojakov

Je na ňom vlak s tankami.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo video dokazujúce sťahovanie vojakov
Na snímke z 2. februára 2022 ruské a bieloruské tanky počas spoločného vojenského cvičenia. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany dnes ráno zverejnilo video, ktoré podľa neho dokazuje začiatok sťahovania ruských vojakov a techniky zo západu krajiny späť na základne po ukončení vojenských cvičení. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ministerstvo. Ďalšie jednotky podľa armády opúšťajú Krym.

https://twitter.com/rianru/status/1494196141130498053

Rusko pri hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo podľa západných odhadov viac ako 150 000 vojakov. Západ sa obáva, že ruský vojenský výpad na Ukrajinu môže prísť v podstate kedykoľvek. Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských povstalcov na Donbase, ale popiera, že by proti svojmu susedovi chystalo útok.

Rusko skôr v tomto týždni ohlásilo, že sťahuje niektoré svoje jednotky rozmiestnené pri ukrajinských hraniciach späť k ich posádkam. Kyjev ale v stredu (16. 2.) uviedol, že sťahovanie ruských síl nepozoruje. Podľa amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena, naopak, Spojené štáty vidia pohyb ruských jednotiek smerom k ukrajinskej hranici, nie preč od nej.

Podľa nemenovaného diplomata, na ktorého sa odvoláva agentúra AP, Moskva v uplynulých dňoch vyslala na hranicu s Ukrajinou ďalších 7 000 mužov.

„Vojenský vlak s technikou jednotiek tankového vojska ZVO (západného vojenského okruhu) odišiel do miesta stáleho nasadenia po skončení plánovaného cvičenia,“ píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany. Podľa neho budú tanky a ďalšie obrnené vozidlá prepravené po železnici „na vzdialenosť približne tisíc kilometrov“.

Sťahovanie vojsk sa údajne odohráva tiež na Kryme. Podľa oznámenia ruského južného vojenského okruhu polostrov opustilo po Kerčskom moste, ktorý spája Krym s ruskou pevninou, desať vojenských kolón. Trasa časti konvojov merala 500 kilometrov, uviedla armáda. Dokedy presne bude presun trvať však neuviedla.

Sily pri hraniciach podľa satelitných snímok stále sú

Satelitné snímky ukazujú, že Rusko síce stiahlo časť vojenského vybavenia z blízkosti Ukrajiny, ale že dorazila ďalšia technika a Rusko má stále veľa síl a vybavenia blízko susednej krajiny, napísala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú spoločnosť Maxar Technologies, ktorá týždne sleduje koncentráciu ruských síl.

Agentúra dodala, že nebola schopná tieto tvrdenia nezávisle overiť. Pripomenula tiež, že západné krajiny v stredu varovali, že pri ukrajinských hraniciach silnie ruská vojenská prítomnosť, čo je v rozpore s tvrdením Moskvy o čiastočnom stiahnutí síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet