Na hlavný obsah

Ruské tanky sa blížia k strategickému prístavu Mariupoľu

Zvádzajú boje s ukrajinskými vojakmi.

Ruské tanky sa blížia k strategickému prístavu Mariupoľu
Ilustračná snímka - ruské vojenské vozidlá. Foto: Reuters

Na juhovýchode Ukrajiny zosilneli boje o Mariupoľ, blížia sa k nemu ruské tanky. Informuje o tom server RBK Ukrajina s odvolaním sa na starostu tohto strategicky dôležitého prístavu. Boje medzi ukrajinskou armádou a ruskými vojakmi sa odohrávajú 15 kilometrov od mesta, povedal jeho starosta Vadym Bojčenko.

„Ruské tanky sa blížia k Mariupoľu. Bitka pokračuje 15 kilometrov od mesta,“ uviedol Bojčenko a vyzval obyvateľov, aby sa presunuli do úkrytov, ak zaznejú výstražné sirény.

Mariupoľ je dôležitý prístav a sídlo oceliarní pri Azovskom mori, ktorý sa nachádza v tesnej blízkosti separatistických oblastí. Proruskí povstalci na neho po vypuknutí konfliktu na východe Ukrajiny v roku 2014, keď sa zmocnili rozsiahlych oblastí na Donbase, nezaútočili.

Jeho dobytie by však teraz Moskve umožnilo prepojiť Ruskom anektovaný Krym po súši so separatistickými územiami a zabezpečiť si úplnú kontrolu nad pobrežím Azovského mora, čo by zvýšilo ekonomický tlak na ukrajinskú vládu, upozornila agentúra Reuters.

Tá už vo štvrtok (24. 2.) informovala o ťažkom ostreľovaní polmiliónového mesta. Zasiahlo podľa nej tiež obytnú oblasť a miestne úrady uviedli, že zdravotníci ošetrili 26 ranených.

Mnoho obchodov v súvislosti s ruskou inváziou zostalo v Mariupole zatvorených. Niektorí ľudia sa rozhodli z mesta odísť, ďalší však zostali. „V našom dome máme kryt. Len neviem, či je dosť veľký a či je bezpečný,“ napísala na sociálnej sieti telegram 17-ročná Julija.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet