Na hlavný obsah

Ruského tínedžera odsúdili za plánovanie výbuchu budovy v hre Minecraft

Uznali ho za vinného z nácviku teroristických aktivít.

Na päť rokov odňatia slobody odsúdil vo štvrtok (10. 2.) súd v Rusku 16-ročného Nikitu Uvarova za to, že údajne chcel v počítačovej hre Minecraft nechať vybuchnúť virtuálnu budovu Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Informovala o tom agentúra AFP.

Vojenský súd v síbirskom meste Kansk uznal Uvarova za vinného z „nácviku teroristických aktivít“, uviedol ľudskoprávny právnik Pavel Čikov na sociálnej sieti telegram s tým, že trest si tento stredoškolák odpyká v trestaneckej kolónii.

Čikov dodal, že ďalších dvoch obžalovaných zbavili obvinenia a súd im uložil podmienečné tresty, pretože spolupracovali s vyšetrovateľmi. Pojednávanie sa konalo za zatvorenými dverami.

Trestné konanie proti tínedžerom sa v Kansku začalo ešte v lete 2020. Chlapcov vtedy zadržali po tom, čo po meste vylepovali letáky na podporu absolventa Moskovskej štátnej univerzity Azata Miftachova, pričom jeden z nich dali aj na budovu FSB.

Po zadržaní im polícia zhabala mobilné telefóny. Z ich komunikácie na sociálnej sieti VKontakte vyplynulo, že vo videohre Minecraft si postavili budovu FSB a chceli ju „pre zábavu vyhodiť do vzduchu“.

Podľa vyšetrovateľov však bolo zámerom tínedžerov spáchať útok na skutočné sídlo FSB, keďže tiež skúšali vyrábať výbušné zariadenia a nacvičovali ich odpálenie v opustených budovách.

Tínedžeri spočiatku čelili obvineniu z členstva v teroristickej organizácii, za ktoré je prísnejšia trestná sadzba, no pre nedostatok dôkazov ho stiahli.

Uvarov vo svojej záverečnej reči podľa novín Novaja gazeta odmietol obvinenie a vyhlásil, že ak ho odsúdia, trest si odpyká „s čistým svedomím a dôstojne“.

Zdôraznil, že nie je terorista. Poprel, že by niekedy do četu napísal, že plánuje „niekoho či niečo vyhodiť do vzduchu“, pretože „som nič také neplánoval a nikoho na to nepripravoval“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet