Na hlavný obsah

Ruskí delegáti prišli do Bieloruska, Zelenskyj v tejto krajine nechce vyjednávať

Žiada rokovania na mieste, ktoré nemá podiel na ruskej agresii.

Ruskí delegáti prišli do Bieloruska, Zelenskyj v tejto krajine nechce vyjednávať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prihovára k občanom cez smartfón z Kyjeva. Foto: TASR/AP

Ruská delegácia v nedeľu (27. 2.) prišla do Bieloruska, kde by mala rokovať so zástupcami ukrajinskej strany, oznámila agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ale vzápätí uviedol, že nemieni so zástupcami Moskvy vyjednávať v Bielorusku, ktoré má podiel na ruskej agresii proti jeho krajine, napísala agentúra Reuters.

Spomenul aj Bratislavu

Zelenskyj dodal, že zostáva otvorená možnosť rozhovorov na inom mieste, ktoré sa nezapojilo do agresie proti Ukrajine. Ak by sa tieto rokovania uskutočnili, boli by prvé od 24. februára, keď Rusko začalo inváziu na Ukrajinu, dodal Reuters.

Zelenskyj vo videopríhovore spomenul ako alternatívne miesta rozhovorov konkrétne Varšavu, Bratislavu, Istanbul, Budapešť a Baku, informuje AP. Možné sú podľa neho aj iné lokality.

Poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak vyhlásil, že pozícia prezidenta Zelenského zostáva rovnaká – akceptuje len skutočné rozhovory – žiadne ultimáta. Ruská delegácia sa vydala do Bieloruska s vedomím, že jej cesta je zbytočná, dodal Podoljak.

Rusi vojenskú „operáciu“ nepozastavia

Podľa Peskova sú v delegácii zástupcovia ministerstva zahraničných vecí a obrany, ale aj kancelárie prezidenta Vladimira Putina, ktorí čakajú na svojich ukrajinských náprotivkov v bieloruskom meste Gomel.

„V súlade s dosiahnutou dohodou prišla do Bieloruska na rokovania s Ukrajincami ruská delegácia,“ uviedol Peskov. „Sme pripravení začať tieto rokovania v Gomele,“ dodal.

Tiež uviedol, že Rusko bude pokračovať vo vojne proti Ukrajine napriek možným rokovaniam s touto susednou krajinou.

„Ukrajinskú stranu sme upozornili, že vojenská operácia tentokrát nebude pozastavená, ako sa stalo v sobotu,“ povedal podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry TASS.   

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet