Na hlavný obsah

Ruskí poslanci vyzvali Putina, aby uznal povstalecké štáty v Donbase

Môže to znamenať koniec mierových dohôd.

Ruskí poslanci vyzvali Putina, aby uznal povstalecké štáty v Donbase
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

Ruskí poslanci v utorok (15. 2.) väčšinou hlasov prijali uznesenie vyzývajúce prezidenta Vladimira Putina na uznanie nezávislosti povstaleckých republík v Donbase na východe Ukrajiny. Takýto krok by podľa Kyjeva znamenal koniec mierových dohôd o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny.

Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, pomerom hlasov 351 ku 16 pri jednej absencii schválila návrh predložený komunistami, ktorý nabáda prezidenta Putina, aby uznal Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, uviedla agentúra TASS. „Uznesenie bude okamžite odovzdané hlave štátu,“ uviedol predseda dumy Vjačeslav Volodin.

Vpredvečer hlasovania alternatívny návrh predložili poslanci vládnej strany Jednotné Rusko. Toto uznesenie počítalo s tým, že v prípade schválenia sa k nemu ešte vyjadrí ruské ministerstvo zahraničia a ďalšie vládne orgány. Tento návrh však nakoniec prijatý nebol.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba varoval, že prípadné uznanie „okupovaných území“ za nezávislé útvary bude znamenať koniec mierových dohôd z Minska o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet