Na hlavný obsah

Ruskí vojaci obsadili strategické letisko Hostomeľ

Kyjev prešiel do obrannej fázy, povedal starosta.

Ruskí vojaci obsadili strategické letisko Hostomeľ
Ukrajinskí vojaci zaujali pozície v centre Kyjeva počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Ruskí výsadkári obsadili strategické vojenské letisko Hostomeľ, ktoré sa nachádza na okraji Kyjeva, uviedlo v piatok (25. 2.) podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Tvrdí zároveň, že pri dobývaní letiska ruskí vojaci zlikvidovali 200 príslušníkov ukrajinských síl a ruské vojsko neskôr odrezalo ukrajinskú metropolu zo západu.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko podľa agentúry Reuters vyhlásil, že mesto vstúpilo do obrannej fázy. Ukrajinské ministerstvo obrany medzitým vyhlásilo, že počas súčasných bojov na Ukrajine zabili viac ako 1 000 ruských vojakov, uviedla agentúra Reuters.

Výsadok ruských vojakov v priestore letiska Hostomeľ rôzne zdroje ohlásili už vo štvrtok (24. 2.). Z tejto lokality potom prakticky celý deň prichádzali neprehľadné informácie o bojoch a nebolo jasné, kto letisko kontroluje.

„Ruské ozbrojené sily 24. februára vykonali úspešnou výsadkou operáciu v oblasti letiska Hostomeľ na predmestí Kyjeva. Pri dobytí letiska zlikvidovali viac ako 200 nacionalistov zo špeciálnych jednotiek Ukrajiny. Ruské ozbrojené sily neutrpeli žiadne straty,“ vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Výsadkové jednotky sa podľa neho spojili s ďalšími ruskými silami a armáda vraj zablokovala Kyjev od západu. „Urobíme všetko pre to, aby to bolo čo najrýchlejšie,“ poznamenal.

Útok na Kyjev

Starosta metropoly Vitalij Kličko medzitým povedal, že Kyjev vstúpil do obrannej fázy, situácia je podľa neho zložitá. „V niektorých štvrtiach sú teraz počuť výstrely a výbuchy. Ukrajinskí vojaci zneškodňujú diverzné skupiny. Bohužiaľ, niektoré z týchto skupín sabotérov už prenikli do Kyjeva. Nepriateľ chce zraziť hlavné mesto na kolená a zničiť nás,“ povedal Kličko podľa serveru Ukrajinska pravda.

Starosta zároveň apeloval na obyvateľov Kyjeva, najmä vo štvrti Oboloň, aby neopúšťali svoje domovy a úkryty. „Urobte si zásoby vody, jedla a nevyhnutných vecí, pripravte si teplé oblečenie, deky, ktoré si môžete vziať do úkrytu,“ dodal. Podľa agentúry Reuters prichádzajú do metropoly ukrajinské vojenské vozidlá, aby mesto bránili.

Letisko v Hostomeli má dlhú vzletovú a pristávaciu dráhu schopnú pojať ťažké dopravné lietadlá. Jeho obsadenie umožňuje Rusku prepravovať vojakov priamo na predmestie Kyjeva. Hostomeľ leží 7 kilometrov severozápadne od Kyjeva.

Jeden z poradcov ukrajinskej vlády v piatok uviedol, že očakáva, že sa Rusko počas dneška pokúsi preniknúť do Kyjeva. Informácie o streľbe v meste prichádzali už dopoludnia. Ukrajinské ministerstvo obrany ráno varovalo obyvateľov Kyjeva pred prítomnosťou ruských sabotérov v Oboloni, čo je jedno zo sídlisk v severnej časti metropoly.

Ministerstvo Kyjevčanov požiadalo, aby si pripravili zápalné fľaše a nepriateľa pomohli zneškodniť, uviedla agentúra Unian. Civilistom radilo, aby zostali doma a hlásili pohyby ruskej techniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet