Na hlavný obsah

Rusko nesignalizuje zvýšenie dodávok plynu do Európy

Gazprom si nerezervoval žiadny priestor v plynovode Jamal.

Rusko nesignalizuje zvýšenie dodávok plynu do Európy
Ilustračná snímka - kompresorová stanica plynovodu. Foto: TASR

Z Ruska neprichádzajú žiadne náznaky možného zvýšenia tokov plynu do Európy v čase, keď stúpa napätie medzi Moskvou a Západom pre situáciu na Ukrajine.

Podľa výsledkov mesačných aukcií sa ruský energetický gigant Gazprom v pondelok (14. 2.) opäť rozhodol nezarezervovať si na marec žiadny priestor v plynovode Jamal, ktorým transportuje plyn do Nemecka. Spoločnosť nekúpila ani ďalšiu tranzitnú kapacitu na dodávky plynu cez Ukrajinu.

Stupňujúce sa napätie môže zhoršiť súčasnú energetickú krízu v Európe, keďže Rusko už celé mesiace obmedzuje svoje dodávky týmto smerom.

Poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan pre CNN povedal, že „existuje jasná možnosť, že čoskoro dôjde k veľkej vojenskej akcii“. Rusko opakovane poprelo plán invázie na Ukrajinu.

Gazprom uviedol, že uspokojuje dopyt svojich dlhodobých európskych odberateľov v plnom rozsahu a nižšie toky odrážajú nedostatok požiadaviek zo strany klientov.

Ruský energetický gigant dodržiava dlhodobé zmluvy, ale predáva menej plynu na spotovom trhu a neplní zásobníky, ktoré vlastní v Európe.

Nestále ceny plynu

Gazprom má pritom stále možnosť využívať denné rezervácie, ktoré využíval aj v minulosti. Nedostatok dlhodobej istoty tak znamená, že európske ceny plynu budú pravdepodobne aj naďalej nestále. V pondelok (14. 2.) napríklad pred aukciami vzrástli ceny kontraktov na plyn až o 14 %.

Najnovšie robustné dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG), ako aj miernejšie počasie priniesli nedávno Európe úľavu. Na doplnenie svojich vyčerpaných zásob pred budúcou zimou však bude potrebovať veľa plynu.

V pondelok (14. 2.) bola rezervovaná určitá dodatočná kapacita pre dodávky plynu cez Ukrajinu na Slovensko, čo je hlavná tranzitná trasa pre ruské toky, na mesiac vopred.

K podobnej rezervácii však došlo aj v prípade mesiacov január a február, ale skutočné toky boli výrazne nižšie ako pridelené objemy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika