Na hlavný obsah

Rusko poslalo USA odpovede na bezpečnostné návrhy v súvislosti s Ukrajinou

O obsahu listu zatiaľ neinformovali.

Rusko poslalo USA odpovede na bezpečnostné návrhy v súvislosti s Ukrajinou
Na snímke vlajky Spojených štátov a Ruska. Foto: pexels.com/ČTK/DPA/koláž RTVS
vlajky Spojených štátov a Ruska
Na snímke vlajky Spojených štátov a Ruska.Foto: pexels.com/ČTK/DPA/koláž RTVS
Foto: pexels.com/ČTK/DPA/koláž RTVS

Americké ministerstvo zahraničných vecí v pondelok (31. 1.) miestneho času uviedlo, že od Ruska dostalo odpoveď na svoj list z minulého týždňa, v ktorom Moskve okrem iného navrhlo možnosti zmiernenia súčasnej krízy okolo Ukrajiny. O obsahu ruského listu neinformovalo, uviedla v utorok (1. 2.) agentúra Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničia to vzápätí poprelo. Moskva svoju odpoveď, určenú Spojeným štátom a NATO, ešte pripravuje, a do Washingtonu poslala spresňujúce otázky ministra zahraničia Sergeja Lavrova, uviedol Lavrovov námestník Alexander Gruško.

Obavy z možnej invázie na Ukrajinu, pri ktorej hraniciach má Rusko desaťtisíce vojakov, v posledných týždňoch viedli k zvýšeniu napätia medzi Moskvou a Západom.

Kremeľ popiera, že by mal v úmysle Ukrajinu vojensky napadnúť. Požaduje na druhej strane od USA a NATO bezpečnostné záruky, a to vrátane záväzku, že sa Ukrajina nestane členom Severoatlantickej aliancie.

„Môžeme potvrdiť, že sme od Ruska dostali písomnú odpoveď. Domnievame sa, že by nebolo produktívne rokovať na verejnosti, takže necháme na Rusku, či bude chcieť o svojej odpovedi hovoriť verejne,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí.

Pokračovanie dialógu

„Sme aj naďalej plne odhodlaní viesť dialóg o riešení týchto otázok a budeme pokračovať v úzkych konzultáciách s našimi spojencami a partnermi vrátane Ukrajiny,“ dodala.

„Nezodpovedá to skutočnosti,“ poprel tieto výroky námestník Gruško. Agentúre RIA Novosti povedal, že Rusko svoju „súhrnnú“ odpoveď pre USA a NATO ešte pripravuje.

Diplomat však podľa agentúry potvrdil, že Lavrov odoslal posolstvo západným náprotivkom, najmä americkému ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi, ale to sa týkalo chápania princípu nedeliteľnej bezpečnosti a nepredstavovalo odpoveď ako takú.

USA a NATO kľúčové ruské požiadavky v listoch z minulej stredy (26. 1.) odmietli. Washington si ale ponechal otvorené dvere pre rokovania o ďalších otázkach, ako je rozmiestnenie rakiet a vzájomné obmedzenie vojenských cvičení.

Podľa Lavrova bola americká odpoveď „vzorom diplomatickej slušnosti“, zatiaľ čo od NATO bola „ideologická“. O súčasnej krízovej situácii okolo Ukrajiny bude v utorok Lavrov telefonicky hovoriť so svojím americkým náprotivkom Antonym Blinkenom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet