Na hlavný obsah

Rusko pripravilo pre Západ odvetné sankcie, vraj pozná jeho slabiny

Krajina sa bude snažiť zmierňovať dosah sankcií.

Rusko pripravilo pre Západ odvetné sankcie, vraj pozná jeho slabiny
Ukrajinskí vojaci zaujali pozície na moste v Kyjeve počas druhého dňa ruskej invázie na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Moskva podľa šéfky hornej komory ruského parlamentu Valentiny Matvijenkovej už pripravila súbor odvetných sankcií proti západným krajinám. Matvijenková v piatok (25. 2.) zároveň podčiarkla, že Rusko dobre pozná slabiny Západu, citovala ju agentúra TASS.

„Pokiaľ ide o odvetné sankcie, tak sú tiež pripravené. Nebudú zrkadliť sankcie proti Rusku. Dobre ale poznáme slabé miesta Západu,“ oznámila predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Matvijenková.

Politička tiež ubezpečila, že vedenie krajiny sa bude snažiť minimalizovať dosah sankcií, ktoré na Rusko uvalil Západ v súvislosti s inváziou na Ukrajinu, a že štát bude naďalej plniť svoje sociálne záväzky.

Váhavosť západných krajín okolo spustenia novopostaveného plynovodu Nord Stream 2, ktorý má privádzať plyn z Ruska po dne Baltského mora do Nemecka, je podľa nej dočasná. Matvijenková dodala, že aj keby Nord Stream 2 do sankcií zahrnuli, Rusko zostáva spoľahlivým dodávateľom plynu do Európy.

Nemecký kancelár Olaf Scholz už v utorok (22. 2.) uviedol, že udelenie súhlasu na prevádzku plynovodu Nord Stream 2 nie je pre terajší postup Ruska proti Ukrajine možné.

„Som si istá, že je to dočasné rozhodnutie. Rovnakého názoru sú minimálne všetci zdravo mysliaci ľudia, pretože prečo by inak súkromné spoločnosti vrátane Gazpromu do toho vkladali značné prostriedky,“ oznámila politička.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika