Na hlavný obsah

Rusko sa pripravuje na vojenské cvičenie v Čiernom mori

V Bielorusku sa začalo cvičenie vojenských armád.

Rusko sa pripravuje na vojenské cvičenie v Čiernom mori
Na ilustračnej snímke bojové jednotky počas rusko-bieloruského vojenského cvičenia. Foto: TASR

Rusko pripravuje námorné manévre v Čiernom mori. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na štvrtkové (10. 2.) oznámenie tlačovej služby Čiernomorskej flotily ruského námorníctva.

Cvičenie sa má podľa nej začať „v najbližšom čase“. Ruské ministerstvo obrany 20. januára oznámilo, že sa pripravuje séria námorných manévrov vo vodách okolo celej krajiny.

Rusko oznámilo rôzne vojenské cvičenia v čase zvýšeného napätia vyvolaného krízou okolo Ukrajiny. V Bielorusku vo štvrtok (10. 2.) začalo desaťdňové cvičenie ruskej a bieloruskej armády.

Počas druhej etapy sa od 10. do 20. februára uskutoční cvičenie Spojenecké odhodlanie 2022, v rámci ktorého sa zúčastnené sily pripravia na odrážanie vonkajšej agresie, boj proti terorizmu a ochranu záujmov Zväzového štátu Ruska a Bieloruska.

Príprava námorného cvičenia

Interfax napísal, že do Sevastopolu na anektovanom Kryme priplávalo šesť veľkých výsadkových plavidiel Baltského a Severného loďstva. Ministerstvo obrany predtým informovalo, že sa lode zúčastnia na námornom cvičení. Po zakotvení v Sevastopole budú mať posádky čas na doplnenie zásob a potrebného materiálu a tiež na oddych.

„Pokračovať v plnení úloh v súlade s plánom bojovej prípravy budú v najbližšom čase,“ oznámila podľa agentúry tlačová služba Čiernomorskej flotily.

Kyjev vyjadril ostrý protest proti tomu, že sa Rusko kvôli manévrom rozhodlo zablokovať časti Čierneho a Azovského mora a v oblasti znemožnilo plavbu. „Takéto agresívne akcie Ruskej federácie v rámci jej hybridnej vojny proti Ukrajine sú neprijateľné,“ zdôraznilo ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení. Sľúbilo v spolupráci predovšetkým s krajinami čiernomorského regiónu „riadne vyhodnotenie takýchto akcií ruskej strany a reakciu na ne“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet