Na hlavný obsah

Rusko sa snaží podkopať bezpečnosť v Európe, tvrdí Von der Leyenová

Uviedla to na bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Rusko sa snaží podkopať bezpečnosť v Európe, tvrdí Von der Leyenová
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Foto: TASR

Rusko sa nesnaží podkopať len európsky systém bezpečnosti, ale porušuje aj Chartu OSN, keď používa hrozbu sily proti inému štátu. V Mníchove na bezpečnostnej konferencii to v sobotu (19. 2) povedala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

„Sme svedkami od očí bijúcich pokusov zmeniť pravidlá medzinárodného systému,“ povedala von der Leyenová, podľa ktorej o zmeny usilujú spoločne Rusko s Čínou. „Usilujú sa o novú éru, kedy chcú nahradiť súčasné medzinárodné pravidlá,“ uviedla. Poznamenala, že Rusko používa silu namiesto diplomacie a zastrašovania namiesto sebaurčenia. „Dúfajme ale, že diplomacia zvíťazí,“ povedala.

V prejave hovorila o tom, že Európska únia vznikla s myšlienkou zachovania mieru v Európe, kde teraz hrozí konflikt. „Najväčšou hrozbou autokratických režimov sú prospievajúce demokracie,“ zdôraznila s tým, že Európa chce pomôcť Ukrajine v jej ceste k lepšej budúcnosti. Uviedla, že samotné Rusko si svojím správaním cestu k budúcej prosperite uzatvára.

Šéfka Európskej komisie zopakovala postoj západných krajín, že v prípade ruského útoku na Ukrajinu ponesie Moskva tvrdé ekonomické a politické následky, ktoré budú mať dosah aj na ruské ekonomické záujmy.

Hovorila aj o energetickej bezpečnosti Európy, ktorá by mohla byť Ruskom ohrozená. „Môžem vyhlásiť, že v prípade plného prerušenia dodávok plynu z Ruska, túto zimu prekonáme,“ povedala.

Uviedla, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom dodávala v posledných šiestich mesiacoch len tie najmenšie možné objemy plynu, ako jej zmluvy umožňujú. „Majú zmluvy, podľa ktorých musia platiť, alebo doručovať plyn. Často si vyberajú platbu namiesto dodávok plynu,“ uviedla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet