Na hlavný obsah

Rusko uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre 36 krajín vrátane Slovenska

Ide o odvetný krok.

Rusko uzatvorilo svoj vzdušný priestor pre 36 krajín vrátane Slovenska
Na ilustračnej snímke lietadlo spoločnosti American Airlines. Foto: TASR/AP

Ruská Federálna agentúra pre leteckú dopravu (Rosaviacija) v pondelok (28. 2.) oznámila, že zatvára vzdušný priestor pre letecké spoločnosti z 36 krajín. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Tento krok je odvetou za zákaz letov ruských leteckých spoločností a strojov zo strany „európskych štátov“. TASR má k dispozícií oficiálny PDF súbor všetkých štátov, ktorý agentúra Rosaviacija zaradila na „čierny zoznam“. Je medzi nimi aj Slovensko.

„V súlade s medzinárodným právom bolo – v reakcii na zákaz európskych štátov prevádzkovať lety civilných lietadiel prevádzkovaných ruskými leteckými dopravcami a/alebo registrovaných v Rusku – zavedené obmedzenie prevádzkovania letov leteckými dopravcami z 36 štátov,“ uviedla v krátkom oznámení ruská agentúra.

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v nedeľu (27. 2.) oznámila, že EÚ zatvára svoj vzdušný priestor „pre lietadlá vlastnené Ruskom, registrované v Rusku alebo riadené Ruskom“.

Šéfka EK povedala, že ruské stroje „Nebudú môcť pristáť, vzlietnuť alebo preletieť nad územím EÚ, vrátane súkromných lietadiel oligarchov“, pripomenula televízia Sky News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet