Na hlavný obsah

Rusko vraj zahnalo americkú ponorku zo svojich vôd, USA to popierajú

Ponorka ignorovala ruský rozkaz na vynorenie.

Rusko vraj zahnalo americkú ponorku zo svojich vôd, USA to popierajú
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ruské námorné plavidlo zahnalo americkú ponorku, ktorá sa pohybovala v ruských vodách Tichého oceánu. Ponorka ignorovala ruský rozkaz na vynorenie, uviedla v sobotu (12. 2.) agentúra Interfax s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

Americká armáda však podľa agentúry Reuters poprela, že by vykonávala operácie v ruských vodách. Vzťahy medzi oboma krajinami sú teraz napäté pre krízu okolo Ukrajiny.

Podľa agentúry RIA Novosti ruské ministerstvo v reakcii na incident predvolalo amerického vojenského pridelenca, ktorému sa na správanie ponorky sťažovalo.

Ponorka ignorovala rozkaz na vynorenie

Americké plavidlo sa pohybovalo v sobotu (12. 2.) skoro ráno blízko Kurilských ostrovov a dostalo rozkaz okamžite sa vynoriť, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Posádka ponorky tento rozkaz ignorovala, a preto fregata Maršál Šapošnikov použila bližšie nešpecifikované „zodpovedajúce prostriedky“ na to, aby prinútila plavidlo oblasť opustiť. „Americká ponorka opustila ruské vody najvyššou rýchlosťou,“ dodalo ministerstvo.

„Ruské tvrdenia o našich operáciách v ich teritoriálnych vodách nie sú pravdivé,“ uviedol však hovorca americkej armády Kyle Raines. „Nebudem sa vyjadrovať k presnej polohe našich ponoriek, ale lietame, plávame a operujeme bezpečne v medzinárodných vodách,“ dodal.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu (12. 2.) telefonicky hovoril so svojím americkým náprotivkom Lloydom Austinom. Ministri podľa Pentagonu diskutovali o hromadení ruských vojsk na hranici s Ukrajinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet