Na hlavný obsah

Rusko vyhostilo zástupcu amerického veľvyslanca

Americké ministerstvo zahraničia vyhostenie potvrdilo.

Rusko vyhostilo zástupcu amerického veľvyslanca
Na snímke americká vlajka veje na budove amerického veľvyslanectva v Moskve. Foto: TASR

Rusko vyhostilo zástupcu amerického veľvyslanca v Moskve Barta Gormana, oznámila vo štvrtok (17. 2.) agentúra TASS s odvolaním sa na americké veľvyslanectvo. Stalo sa to v čase, keď medzi Ruskom a Spojenými štátmi panuje napätie vyvolané obavami, že Moskva plánuje inváziu na Ukrajinu.

Americké ministerstvo zahraničia podľa agentúry AP vyhostenie Gormana potvrdilo. „Môžem potvrdiť, že Rusko vyhostilo zástupcu vedúceho misie USA v Rusku Barta Gormana,“ potvrdil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

Išlo podľa neho o krok, ktorý americká diplomacia nevyprovokovala a označilo ho za „nepodložený“. Ministerstvo zahraničných vecí zvažuje, ako zareaguje, uviedla agentúra AFP.

Podľa medializovaných informácií Moskva Barta Gormana požiadala, aby opustil krajinu. Gorman je kariérnym diplomatom, ktorý sa špecializuje na bezpečnosť. Pôsobil vo viacerých diplomatických misiách USA po celom svete vrátane Arménska, Číny, Iraku, Jordánska a Kazachstanu. Gorman pôsobil na americkom veľvyslanectve v Moskve menej ako tri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet