Na hlavný obsah

Rusko žiada stiahnutie síl NATO z východnej a strednej Európy

Hovorí o opatreniach vojensko-technického charakteru.

Rusko žiada stiahnutie síl NATO z východnej a strednej Európy
Na ilustračnej snímke britský vojak NATO. Foto: TASR/AP

Spojené štáty už dostali od Ruska reakciu na svoje návrhy, ktoré sa týkajú rokovaní o bezpečnostnej situácii okolo Ukrajiny a v Európe. Zahraničným agentúram to vo štvrtok (17. 2.) povedal nemenovaný vysoký americký činiteľ.

Moskva podľa kópie listu citovaného ruskými agentúrami opakuje svoje požiadavky na stiahnutie síl Severoatlantickej aliancie zo strednej a východnej Európy a znovu chce záruky toho, že Ukrajine neumožnia vstup do NATO. Ak Rusko nedostane záväzné záruky, hrozí opatreniami „vojensko-technického charakteru“.

Moskva na konci minulého roka spoločne s posilňovaním svojej vojenskej prítomnosti pri hraniciach Ukrajiny vzniesla bezpečnostné požiadavky smerom k NATO a Spojeným štátom. Žiadala najmä záruky, že sa Aliancia nebude ďalej rozširovať na východ a predovšetkým neprijme Ukrajinu. Západné krajiny varujú, že sa Moskva pripravuje na inváziu svojho suseda. Rusko to popiera.

„Rusko bude nútené reagovať, a to aj realizáciou opatrení vojensko-technického charakteru,“ varuje pre prípad odmietnutia ruských návrhov Moskva, ktorej reakcia má podobu asi desaťstranového dokumentu.

Dokument, odovzdaný americkému veľvyslancovi Johnovi Sullivanovi, vyjadruje podľa ruských médií poľutovanie, že Washington neodpovedal „konštruktívne“ na ruský návrh dohody o bezpečnostných zárukách z konca minulého roka.

Podľa Moskvy je poľutovaniahodné, že sa USA nezriekli ďalšieho rozširovania NATO, ani sa nezaručili, že Ukrajinu a Gruzínsko neprijmú do Aliancie, ani nepristúpili na návrat vojenských možností a aliančnej infraštruktúry do stavu roku 1997, keď Rusko a NATO podpísali základný dohovor o spolupráci. Česko sa členskou krajinou aliancie stalo v roku 1999 spoločne s Poľskom a Maďarskom, Slovensko je členom NATO od roku 2004.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet