Na hlavný obsah

Rusko znižuje stavy na zastupiteľských úradoch na Ukrajine

Vysvetľuje to obavou z provokácií.

Rusko znižuje stavy na zastupiteľských úradoch na Ukrajine
Na snímke zľava ukrajinská a ruská vlajka. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Rusko začalo znižovať počty pracovníkov na svojich zastupiteľských úradoch na Ukrajine. Ruská diplomacia túto „optimalizáciu“ vysvetľuje obavou z provokácií, základné funkcie veľvyslanectva a konzulátov majú zostať zachované, uviedla agentúra Interfax.

„V obave z možných provokácií kyjevského režimu či tretích krajín sme skutočne prijali rozhodnutie o určitej optimalizácii stavov ruských zastupiteľských úradov na Ukrajine. Upozorňujeme, že naše veľvyslanectvá a konzuláty budú pokračovať v plnení svojich základných funkcií,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Marija Zacharovová.

Agentúra AP predtým uviedla, že Spojené štáty chystajú evakuáciu svojho veľvyslanectva v Kyjeve v reakcii na varovanie západných tajných služieb, že sa ruská invázia na Ukrajinu blíži.

Kríza medzi Západom a Ruskom kvôli Ukrajine sa vyostrila natoľko, že USA, Británia, Holandsko, Lotyšsko, Estónsko a Japonsko v obave z ruskej invázie v piatok (11. 2.) vyzvali svojich občanov, aby Ukrajinu bezodkladne opustili.

V noci na sobotu (12. 2.) sa k týmto krajinám pripojila aj Austrália a Nový Zéland. Slovensko zatiaľ podobné odporúčania nevydalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet