Na hlavný obsah

Ruský minister obrany vyzval Západ, aby prestal so zbrojením Ukrajiny

Tvrdí, že to prispeje k zníženiu napätia.

Ruský minister obrany vyzval Západ, aby prestal so zbrojením Ukrajiny
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu. Foto: TASR/AP

Ruský minister obrany Sergej Šojgu navrhol západným krajinám, aby prispeli k zníženiu napätia tým, že prestanú vyzbrojovať Ukrajinu. Kyjev a väčšina západných krajín na čele so Spojenými štátmi považujú vojenskú pomoc Ukrajine, vrátane dodávok zbraní a munície, za dôležitú súčasť odstrašenia Ruska od napadnutia susednej krajiny, pri ktorej hranici Moskva zhromaždila desiatky tisíc vojakov.

„Z našej strany by sme chceli navrhnúť, aby ste tiež prispeli svojím vkladom k zníženiu tohto napätia zastavením dodávok zbraní Ukrajine. Zo všetkých strán sa to deje, robí sa to verejne, robí sa to demonštratívne. Dosť dobre nie je jasné prečo. Tiež by sme chceli pochopiť, prečo Británia poslala svoje špeciálne sily na Ukrajinu a dokedy tam budú?“ povedal Šojgu podľa agentúry TASS počas piatkového (11. 2.) stretnutia s britským ministrom obrany Benom Wallacom v Moskve.

Wallace pred cestou do Ruska uviedol, že situácia na hraniciach Ruska a Ukrajiny je čoraz napätejšia a tvrdil, že Rusko zhromaždilo pri hraniciach s Ukrajinou veľké množstvo vojsk, pripomenula agentúra TASS a dodala, že v západných krajinách a v Kyjeve sa hovorí o možnom vpáde Ruska na Ukrajinu.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil takéto tvrdenia za prázdne a za neopodstatnené zvyšovanie napätia. Zdôraznil, že Rusko nikoho neohrozuje.

Peskov nevylúčil pravdepodobnosť provokácií, ktoré by mali dokázať opodstatnenosť podobných vyhlásení a varovaní. Varoval, že prípadný pokus vyriešiť konflikt medzi Kyjevom a proruskými separatistami na východe Ukrajiny silou by mal tie najvážnejšie následky, dodala TASS.

Západ, naopak, varuje Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo povstanie separatistov na východe Ukrajiny, že prípadná invázia na Ukrajinu by viedla k doteraz nevídaným sankciám a následkom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet