Na hlavný obsah

Scholz odsúdil vojnu na Ukrajine a ohlásil rozsiahle investície do armády

Investície presiahnu dve percentá výkonu ekonomiky.

Scholz odsúdil vojnu na Ukrajine a ohlásil rozsiahle investície do armády
Nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin útokom na Ukrajinu zmenil Európu, Nemecko preto výrazne navýši investície do svojej armády, ktoré presiahnu dve percentá výkonu ekonomiky. Oznámil to v nedeľu (27. 2.) na mimoriadnom zasadnutí nemeckého Spolkového snemu kancelár Olaf Scholz.

Nemecko doteraz neplní záväzok dvoch percent HDP na armádne výdavky, ako sa s NATO dohodlo. Kancelár uviedol, že nemecká armáda dostane dodatočných 100 miliárd eur. „Je to pre našu vlastnú bezpečnosť,“ dodal o chystanom posilnení obrany.

Scholz: Nemecko dodrží svoje záväzky

Nemecké výdavky na armádu predstavovali v minulom roku približne 1,6 percenta HDP.

Scholz tiež ubezpečil východných členov NATO, že Nemecko dodrží svoje záväzky k ich obrane a bude brániť každý meter územia Aliancie.

Poznamenal, že Nemecko už vyslalo, prípadne oznámilo vyslanie svojich vojakov a techniky na Slovensko, do Litvy a Rumunska a tiež vyslanie lodí do Baltského, Severného a Stredozemného mora.

Sľúbil, že v posilňovaní obrany východného krídla Aliancie bude Berlín pokračovať, okrem iného aj v účasti na protileteckej obrane.

Scholz: Stojíme aj na strane Rusov, ktorí nesúhlasia s Putinom

V prejave Scholz obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina z útočnej vojny, ktorou chce Ukrajinu vymazať z mapy. „My stojíme na strane Ukrajiny a Ukrajincov a tiež na strane Rusov, ktorí nesúhlasia s Putinom,“ povedal Scholz. „Vieme, že takýchto Rusov je veľa,“ uviedol.

Scholz zdôraznil, že terajšie sankcie a tvrdý postup Západu nie sú namierené proti Rusom, ale proti Putinovmu režimu. Takéto rozlišovanie je podľa Scholza dôležité, pretože povojnová kapitola uzmierovania Nemecka s Ruskom je pre Berlín základom spoločných vzťahov. „Demokracia, sloboda a ľudské práva v Rusku raz zvíťazia,“ zdôraznil.

Putin sa podľa Scholza svojou vojnou vyčlenil z medzinárodného spoločenstva. „Odsúdeniu vojenského útoku na Ukrajinu v Bezpečnostnej rade OSN zabránilo len Rusko svojím právom veta. Aká hanba! „ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet