Na hlavný obsah

Scholz vyhlásil, že postup Ruska neumožňuje spustenie plynovodu Nord Stream 2

Rusko podľa neho porušilo medzinárodné právo.

Scholz vyhlásil, že postup Ruska neumožňuje spustenie plynovodu Nord Stream 2
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: TASR/AP

Udelenie súhlasu na prevádzku nemecko-ruského plynovodu Nord Stream 2 nie je pre terajší postup Ruska proti Ukrajine možné. V utorok (22. 2.) to na spoločnej tlačovej konferencii s írskym premiérom Micheálom Martinom vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Povedal tiež, že ruské uznanie samozvaných separatistických republík na východe Ukrajiny je jasným porušením medzinárodného práva, ktoré nezostane bez odpovede.

„Nedotknuteľnosť a nemeniteľnosť hraníc rovnako ako suverenita štátov je základom nášho povojnového poriadku,“ uviedol Scholz. Tieto princípy Rusko uznaním oboch regiónov na východe Ukrajiny porušilo, poznamenal.

Teraz je podľa Scholza na medzinárodnom spoločenstve, aby na toto „jednostranné, nepochopiteľné a neoprávnené konanie“ ruského prezidenta reagovalo. Cieľom musí byť vyslať Rusku jasný signál, že takéto správanie nezostane bez následkov, myslí si kancelár. Západ preto pripravuje súbor sankcií, ktorého súčasťou bude aj Nord Stream 2.

Tento plynovod, ktorý viaceré štáty vrátane USA či Poľska od začiatku kritizovali, Scholz dlhodobo označoval ako čisto súkromný hospodársky projekt. Od januára už takýto popis nepoužíval, zároveň ale budúcnosť plynovodu nijako podrobne nekomentoval. Naopak, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková nijako netajila, že Nord Stream 2 môže byť nástrojom na potrestanie Moskvy.

Plynovod Nord Stream 2, ktorým má po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka prúdiť plyn, je už hotový, povolenie na prevádzku ale doteraz nemecké úrady nevydali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet