Na hlavný obsah

Scholz vyzval Rusko na zníženie napätia, vyhrážal sa ďalšími sankciami

V utorok sa stretne s Putinom.

Scholz vyzval Rusko na zníženie napätia, vyhrážal sa ďalšími sankciami
Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: ČTK/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok (14. 2.) v Kyjeve vyhlásil, že čaká od Ruska jasné kroky na zníženie napätia, a ubezpečil o pripravenosti Nemecka a ďalších západných krajín na dialóg s Moskvou o európskej bezpečnosti.

„Sme pripravení na seriózny dialóg s Ruskom o problémoch európskej bezpečnosti,“ povedal Scholz po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. V utorok (15. 2.) sa zasa chystá do Moskvy na rokovanie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Scholz oznámil, že Nemecko poskytne Ukrajine nový úver vo výške 150 miliónov eur, a varoval, že Západ je pripravený uvaliť „ďalekosiahle a účinné sankcie“, ak Rusko poruší územnú celistvosť Ukrajiny.

Scholzov hostiteľ zdôraznil, že sa s kancelárom zhodol v prístupe k rokovaniam o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ďalej ale trvajú rozpory ohľadom rizík, aké predstavuje spustenie novopostaveného plynovodu Nord Stream 2.

Ten má po dne Baltského mora privádzať do Nemecka ruský plyn a vynechať tak Ukrajinu a ďalšie tranzitné krajiny. Berlín sa len chladne stavia k možnosti, že by sa projekt mohol stať súčasťou nových západných sankcií v prípade ruského útoku na Ukrajinu.

Záujem o NATO pretrváva

Zelenskyj zdôraznil, že Ukrajina sa ďalej usiluje o prijatie do Severoatlantickej aliancie. „Uvedomujeme si, že členstvo v Aliancii by zaručilo našu bezpečnosť a územnú celistvosť,“ vyhlásil prezident. V súvislosti s odchodom západných diplomatov a ukrajinských oligarchov z Ukrajiny oznámil, že jeho rodina zostáva v Kyjeve.

Rozruch v Londýne, Kyjeve i Moskve v pondelok vyvolalo vyjadrenie ukrajinského veľvyslanca, že by Kyjev, aby zabránil vojne s Ruskom, mohol pozastaviť svoje ambície v súvislosti so vstupom do NATO. Veľvyslanec následne svoje vyjadrenie poprel ako nedorozumenie, snaha Ukrajiny o členstvo v Aliancii je totiž zakotvená v ústave krajiny.

Rusko, ktoré sústreďuje pri hraniciach s Ukrajinou desiatky tisíc vojakov, a vyvolalo tak obavy z invázie, tvrdí, že nemá v úmysle susednú krajinu napadnúť. Domáha sa však od Západu záruk, že Ukrajina nevstúpi do NATO. USA a NATO však trvajú na zachovaní politiky otvorených dverí a práve Ukrajiny slobodne si vybrať vlastných spojencov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet