Na hlavný obsah

Senát v Česku odmietol novelu pandemického zákona

Viacerí senátori ju považujú za v rozpore s ústavou.

Senát v Česku odmietol novelu pandemického zákona
Mladý muž s ochranným rúškom na tvári kráča po Karlovom moste v Prahe. Foto: TASR/AP

Český Senát vo štvrtok (10. 2.) po celodennom rokovaní neschválil vládnu novelu pandemického zákona. Podľa viacerých senátorov je v rozpore s ústavou. Poslanecká snemovňa však môže veto Senátu prehlasovať a zákon je pripravený podpísať aj prezident Miloš Zeman, informuje TASR na základe správy spravodajského servera Novinky.cz.

Za zamietnutie legislatívy hlasovalo 32 zo 61 prítomných senátorov. Predtým Senát hlasoval o schválení zákona, na to však chýbal jeden hlas – za zákon bolo iba 30 senátorov zo 61. Legislatíva sa tak vráti do Poslaneckej snemovne, ktorá by o nej mala hlasovať už na budúci týždeň.

Za pandemický zákon v Senáte agitoval minister zdravotníctva Vlastimil Válek. Zdôrazňoval, že v posledných dňoch koronavírusový variant omikron prenikol do seniorskej populácie a bez pandemického zákona či núdzového stavu by opatrenia proti šíreniu koronavírusu v sociálnych a zdravotníckych zariadeniach skončili.

„Ak nebude pandemický zákon, aby mohol chrániť seniorov, bude musieť vláda vyhlásiť núdzový stav,“ varoval.

Zákon kritizoval aj predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Podľa neho dokument nedefinuje hranicu, kedy sa vyhlasuje pandemický stav, a neuvádza ani to, aké mimoriadne opatrenia by vtedy mali byť prijaté. Vystrčil však nakoniec hlasoval za.

Senátori kritizovali napríklad aj fakt, že zákon umožňuje posielať ľudí do karantény krátkou textovou správou odoslanou na mobilný telefón. V súčasnosti platí, že ľudí do karantény posiela lekár alebo hygiena.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet