Na hlavný obsah

Separatisti obvinili Ukrajinu z ostreľovania dediny

Situácia na východe Ukrajiny je stále napätá.

Separatisti obvinili Ukrajinu z ostreľovania dediny
Na ilustračnej snímke ukrajinskí vojaci používajú odpaľovacie zariadenie s americkými raketami Javelin. Foto: TASR/AP

Ruskom podporovaní povstalci na východe Ukrajiny v piatok (18. 2.) ráno obvinili ukrajinské vládne sily z delostreleckého ostreľovania dediny Petrivske. Informovala o tom agentúra Interfax.

Po štvrtkových (17. 2.) hlásených útokoch sa Kyjev a separatisti navzájom obvinili zo zvyšovania napätia v oblasti, čo vyvolalo obavy, že by sa do konfliktu mohlo zapojiť Rusko, ktoré pri ukrajinských hraniciach zhromaždilo desaťtisíce vojakov, poznamenala agentúra Reuters.

Interfax sa vo svojej správe odvoláva na zastúpenie takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) pri Spoločnom kontrolnom a koordinačnom stredisku (JCCC), ktoré viní ukrajinských vojakov, že nad ránom na obec vypálili 12 striel.

Kyjev a proruskí separatisti sú vo vojne už osem rokov a prímerie obe strany bežne porušujú, tento týždeň sa však intenzita bojov výrazne zvýšila, upozornil Reuters. Podobné správy prichádzali z oblasti Donbasu vo štvrtok, keď sa z útokov vinili obe strany navzájom. Kyjev okrem iného obvinil separatistov z ostreľovania mesta Stanycia Luhanska a poškodenia materskej škôlky.

Západné krajiny už dlhšie varujú pred nebezpečenstvom ruskej invázie na Ukrajinu a tvrdia, že sa Moskva bude snažiť pred útokom vyvolávať provokácie, aby mohla svoj výpad ospravedlniť.

Moskva zámer vykonať inváziu naďalej popiera a zverejnila zábery, ktoré podľa nej ukazujú sťahovanie vojenskej techniky od ukrajinských hraníc. Západné krajiny však tvrdia, že tam ruských vojakov a techniky ďalej pribúda a navyše sa zoskupujú do bojových pozícií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet