Na hlavný obsah

Šipoš tvrdí, že Žilinka nadržiava opozícii. Blanár hovorí o zneužívaní právneho štátu

OĽANO si počká na výsledok súdnej reformy v druhom čítaní.

Šipoš tvrdí, že Žilinka nadržiava opozícii. Blanár hovorí o zneužívaní právneho štátu
Na snímke vľavo predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš a vpravo podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár. Foto: TASR

Pre hnutie OĽANO je dôležité, ako reforma súdnictva z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej dopadne v parlamente v druhom čítaní. Vyhlásil to v sobotu 19. 2.) v relácii RTVS Sobotné dialógy predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Podľa jeho slov ak ministerke v druhom čítaní zákon parlamentom neprejde, „mala by sa nad sebou zamyslieť.“ Nateraz však má podporu hnutia, ktoré dodalo v prvom čítaní reforme najviac hlasov. „My jej dávame šancu, aby dotiahla tú prácu do konca a verím, že nebudú ohrozené peniaze z fondu obnovy,“ povedal Šipoš.

Za reformu však nehlasovali koaliční poslanci zo Sme rodina ani Za ľudí. Verí však, že reformu napokon schvália. Šipoš v relácii povedal, že ho neprekvapilo, že poslanci Za ľudí a Sme rodina reformu nepodporili, keďže evidoval ich námietky už pred rokovaním parlamentu.

Podpredseda parlamentu a Smeru-SD Juraj Blanár kritizoval koalíciu pre opätovné hádky. „Koalícia sa háda o každý jeden zákon a prežíva z jedného hlasovania na druhé. Všetky reformy, či už tá nemocníc alebo národných parkov, boli sprevádzané obrovskou hádkou,“ uviedol. Dodal, že Smer-SD Kolíkovej reformu nepodporuje, pretože „je neprerokovaná a je proti nej odborná obec.“ „Reforma je škodlivá, pani ministerke nikto nedôveruje,“ povedal.

Blanár taktiež konštatoval, že Kolíková podľa neho „po škandáloch, ktoré má za sebou, nemá čo robiť na poste ministra spravodlivosti.“ Ministerka sa však z čela rezortu spravodlivosti odísť nechystá.

OĽANO stojí za Mikulcom

Opozičný Smer-SD a jeho predseda Robert Fico obvinili ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) z toho, že podľa nich mal ovplyvňovať vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a zasahovať do vyšetrovania trestných činov. Dôkazom majú byť legálne odposluchy, ktoré zverejnila Generálna prokuratúra (GP) SR.

Mikulec obvinenia odmieta a stojí za ním aj poslanecký klub OĽANO, ktorý na prebiehajúcej mimoriadnej schôdzi parlamentu nebude hlasovať za jeho odvolanie. „Tieto obvinenia sú absurdné a vidno, že sú vytrhnuté z kontextu, pán Fico potrebuje predať svoj príbeh o tom, ako koalícia ide proti nim,“ povedal Šipoš. Podľa Šipoša Mikulca podrží aj 15 poslancov klubu Sme rodina.

Šéf klubu OĽANO v relácii tiež kritizoval generálneho prokurátora Maroša Žilinku. „Nemyslím si, že pán Žilinka je nestranný – drukuje opozícii a tá mu za to tlieska,“ uviedol. Odvolal sa na tvrdenie advokáta obvinených vyšetrovateľov Petra Kubinu, podľa ktorého sú prepisy odposluchov, ktoré napísala GP, zmanipulované a vytrhnuté z kontextu.

Blanár: Mikulec manipuloval s vyšetrovaním

Blanár však tvrdí, že ide o legálne odposluchy, prokuratúra ich dlho analyzovala a koalícia hovorí, že ide o veci vytrhnuté z kontextu len preto, lebo jej to podľa neho nevyhovuje.

„Ako minister môže vedieť, že tie výroky sú vytrhnuté z kontextu? Mne z toho vychádza, že s tým musel manipulovať,“ povedal Blanár. Orgány činné v trestnom konaní podľa neho pod vedením Mikulca robia nadprácu a účelovo kriminalizujú opozíciu. Šipoš oponoval, že za ich vlády sa nezasahuje do vyšetrovaní a policajti, sudcovia i prokurátori „majú rozviazané ruky.“

Prepisy podľa Blanára dokazujú zneužívanie právneho štátu. „Strašným spôsobom sa zneužíva právny štát,“ skonštatoval podpredseda Smeru-SD a dodal, že žiadal prezidentku, aby sa vyjadrila k uzneseniu GP týkajúcemu sa obvinených vyšetrovateľov, keďže sa ich minulý rok zastala.

„Ak sa preukáže, že vyšetrovatelia robili nezákonnosti, nech za to pykajú a idú z hrušky dole,“ povedal Šipoš. Nateraz sa podľa neho však tak nestalo, a tak nevidí dôvod, aby boli či už postavení mimo službu, alebo trestne stíhaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko