Na hlavný obsah

Situácia na slovensko-ukrajinských hraniciach: Čakacia doba je 8 až 10 hodín

Prichádzajúci sa obávajú o svoj život.

Polícia SR pred vypuknutím ruskej invázie na Ukrajinu zaznamenala na východnej hranici denne 1 444 vstupov. V súčasnosti ich za posledných 24 hodín vybavila 10 526, z toho za sobotu 26. februára do 6.00 h to bolo 4 907 vstupov. Informoval o tom policajný hovorca Michal Slivka.

„Kým za bežného stavu sme vstupujúcich na územie Slovenska vybavovali priebežne, dnes sú čakacie doby na hraničných priechodoch osem až 10 hodín,“ špecifikoval.

Dodal, že po vyhlásení mobilizácie v Ukrajine klesol počet prichádzajúcich osôb. Ukrajinské orgány neumožňujú výstup z krajiny mužom od 18 do 60 rokov. Ukrajinská strana púšťa priebežne v malých skupinách iba ženy, deti a staršie osoby.

Na slovenskej strane po vybavení osôb na hraničnom priechode nevznikajú žiadne kritické situácie spojené s ich zhromažďovaním.

Osoby, ktoré vstupujú na územie Slovenska, uvádzajú, že majú obavy o svoj život z dôvodu situácie na Ukrajine a cestujú k rodine do Európy. „Zatiaľ sme zvýšenú mieru nelegálneho prekračovania hraníc nezaznamenali,“ dodal Slivka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko