Na hlavný obsah

Situácii na Ukrajine by sa mal venovať mimoriadny parlamentný zahraničný výbor

Ak o to požiada tretina členov, Kéry ho zvolá.

Situácii na Ukrajine by sa mal venovať mimoriadny parlamentný zahraničný výbor
Ilustračná snímka- ruskí vojaci. Foto: TASR

Situácii na Ukrajine sa bude zrejme venovať aj Zahraničný výbor Národnej rady (NR) SR. Jeho mimoriadne zasadnutie plánuje v najbližších dňoch iniciovať poslanec Andrej Stančík (OĽANO). Chce na ňom predložiť uznesenie odsudzujúce „agresívne kroky Ruskej federácie a vyjadrujúce solidaritu s naším susedom – Ukrajinou“. Šéf výboru Marián Kéry (Smer-SD) pre TASR skonštatoval, že ak o to požiada tretina členov, výbor zvolá.

„Kroky Vladimira Putina sú bezprecedentnou eskaláciou situácie, porušením minských dohovorov a útokom na suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny. Zámienkou sú vyfabrikované informácie, ktoré už neraz v histórii slúžili ako ospravedlnenie vedenia vojny agresorom. Teraz je čas postaviť sa za hodnoty práva, mieru, slobody a demokracie. Kroky Kremľa sú popretím týchto hodnôt a vyžadujú si odozvu,“ skonštatoval v stanovisku Stančík, ktorý je členom zahraničného výboru.

Rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina uznať Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku za nezávislé štáty je podľa Kéryho v rozpore s medzinárodným právom. Nemyslí si však, že treba zvolávať zahraničný výbor. Podstatné informácie sa podľa neho dozvedeli minulý týždeň, keď boli na výbore ukrajinský i ruský veľvyslanec. Na žiadosť tretiny členov výboru zasadnutie zvolá.

Putin v pondelok (21. 2.) oznámil prostredníctvom príhovoru, že sa rozhodol okamžite uznať Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) za nezávislé štáty. Uznanie suverenity a nezávislosti DĽR a LĽR označil za potrebné. Vedenie Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, medzičasom deklarovalo svoju súčinnosť a pripravenosť čo najrýchlejšie pristúpiť k ratifikácii dohôd s DĽR a LĽR.

Ruský prezident Putin neskôr nariadil armáde začať misiu v dvoch povstaleckých republikách na východe Ukrajiny. Cieľom misie má byť podpora mieru, napísala agentúra TASS.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mal v noci na utorok (22. 2.) prejav k obyvateľom a krok Kremľa označil za „porušenie suverenity a územnej celistvosti“ Ukrajiny.

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová už oznámila, že kroky Ruska nezostanú bez odozvy. „„Únia bude reagovať sankciami proti ruskému uznaniu nezávislosti ukrajinských regiónov. Ruský krok je hrubým porušením medzinárodného práva a rovnako aj minských dohôd,“ povedala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko