Na hlavný obsah

Skrátenie platnosti certifikátu o prekonaní covidu zo 6 na 3 mesiace bolo v Nemecku protiprávne

Konštatoval to súd v Berlíne.

Skrátenie platnosti certifikátu o prekonaní covidu zo 6 na 3 mesiace bolo v Nemecku protiprávne
Ľudia čakajú pred vakcinačným centrom v Berlíne. Foto: TASR

Skrátenie platnosti certifikátu o prekonaní ochorenia COVID-19 zo šiestich na tri mesiace bolo v Nemecku protiprávne. Konštatoval to správny súd v Berlíne, ktorý vo štvrtok (17. 2.) zverejnil verdikt.

O skrátení výhod pre uzdravených v januári prekvapivo rozhodol Inštitútu Roberta Kocha (RKI), ktorý je hlavným nemeckým úradom pre boj proti infekčným ochoreniam. Podľa súdu táto právomoc patrí vláde. Súd však všeobecnú platnosť certifikátu nezvrátil.

Postup RKI zaskočil nielen nemeckú vládu, ale aj médiá a verejnosť, keďže mnoho ľudí doslova cez noc prišlo o výhody. Inštitút v polovici januára totiž na svojom webe bez predchádzajúceho upozornenia oznámil, že výhody pre uzdravených sa skracujú zo šiestich na tri mesiace.

Ľudia, ak nie sú očkovaní, majú po prekonaní infekcie rovnaký status ako očkovaní s dvoma dávkami. Preukázať sa pritom musia pozitívnym PCR testom po prekonaní ochorenia, od ktorého však uplynulo aspoň 28 dní.

O lehotách už nebude rozhodovať RKI

Z výhod, medzi ktoré patrí vstup do obchodov či úľavy z karantény, sa odteraz môžu tešiť len 62 dní, pretože po 90 dňoch od ochorenia prestane platiť certifikát.

Pre zmeny sa na súd obrátila dvojica nezaočkovaných, ktorá vlani v októbri covid prekonala. Súd im dal v zrýchlenom konaní za pravdu, preto sa na nich obmedzenia vyhlásené RKI nevzťahujú. Súd však poznamenal, že pre ostatných platí časový limit certifikátu určený inštitútom.

Očakáva sa, že vláda bez ohľadu na aktuálny výsledok súdu status prekonaných opäť zmení. Kancelár Olaf Scholz sa v stredu (16. 2.) s krajinskými premiérmi dohodol na tom, že o určovaní lehôt certifikátov už nebude rozhodovať RKI.

V Nemecku postupne do 20. marca zrušia všetky zásadné protipandemické opatrenia proti ochoreniu COVID-19. V platnosti však zatiaľ zostanú povinné rúška vo verejných vnútorných priestoroch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet