Na hlavný obsah

Sladovníci žiadajú vládu o vytvorenie krízového scenára pre potravinársky sektor

Stabilitu dodávok ohrozuje konflikt na Ukrajine.

Sladovníci žiadajú vládu o vytvorenie krízového scenára pre potravinársky sektor
Na snímke jedna z odrôd sladovníckeho jačmeňa. Foto: TASR

Slovenskí sladovníci žiadajú vládu, aby urýchlene vytvorila krízový energetický scenár pre potravinársky priemysel na Slovensku. Neistota dodávok v súvislosti s konfliktom na Ukrajine vážne ohrozuje celý sektor výroby potravín na Slovensku, uviedli.

„Sladovnícky priemysel je jedným z najvýznamnejších sektorov slovenského potravinárstva. Bez garancie stabilných dodávok energií zo strany štátu a jasného plánu pre prípad výpadku zásobovania krajiny plynom nedokážeme vyrábať, čo priamo ohrozuje zásobovanie obyvateľstva potravinami,“ uviedol Tomáš Ševčík, predseda Sladovníckej sekcie Slovenského združenia výrobcov piva a sladu (SZVPS).

Sladovne a pivovary na Slovensku investujú každoročne milióny eur do zvyšovania efektivity spotreby energií, napriek tomu je výroba sladu energeticky náročný proces. Slad je najvýznamnejšou poľnohospodárskou komoditou po prvom spracovaní na Slovensku.

„Situácia v slovenskom potravinárstve je kritická. Je tu surovinová a energetická kríza. Konflikt na Ukrajine, jednom z najväčších producentov surovín pre potravinársky priemysel v Európe, ju ešte viac eskaloval. Je nevyhnutné, aby vláda začala túto situáciu v potravinárskom sektore riešiť. Je taktiež nevyhnutné, aby štát zvolal predstaviteľov celého potravinárskeho sektora. Aby nám predstavil čo nás čaká v najbližších mesiacoch, ako nás dokáže podporiť a zabezpečiť energie na produkciu. Vyrábať potraviny a nápoje bez energií jednoducho nejde,“ vysvetlil Vladimír Machalík, výkonný riaditeľ SZVPS a člen predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Ministerstvo: Zásobovanie potravinami na Slovensku je plynulé

Zásobovanie potravinami na Slovensku je plynulé. Uviedol to odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR po piatkovom rokovaní krízového štábu agroministerstva.

Na rokovanie boli prizvaní zástupcovia Zväzu obchodu SR, Slovenskej aliancie moderného obchodu, Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, Agrárnej komory Slovenska a Potravinárskej komory Slovenska.

Hlavným bodom programu bolo zásobovanie potravinami na našom území vzhľadom na udalosti na Ukrajine.

Zástupcovia agropotravinárskych samospráv a obchodu uistili krízový štáb MPRV, že v súčasnej situácii je na Slovensku zabezpečené plynulé zásobovanie potravinami v obchodoch. Slovensko má dostatok zásob a výrobcovia potravín sú schopní zabezpečiť zvýšenie objemu týchto kapacít v prípade, že vznikne takáto požiadavka na strane potravinových reťazcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko