Na hlavný obsah

Sledujeme konflikt na Ukrajine online

Rusko v noci spustilo vojenskú operáciu.

Sledujeme konflikt na Ukrajine online
Ukrajinský vojak stojí na ceste vedľa vojenského vozidla v priemyselnom meste Kramatorsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Foto: TASR

Ruská armáda začala vo štvrtok (24. 2.) v nočných hodinách vojenskú operáciu na východnej Ukrajine, ktorú nariadil ruský prezident Vladimir Putin.

Jeho ukrajinský náprotivok Volodymyr Zelenskyj vyhlásil vojnový stav v krajine a zaviedol stanné právo. S Ruskom prerušil diplomatické vzťahy.

Ukrajinská armáda uviedla, že ruské sily napadli hranicu z Ruska, Bieloruska i anektovaného polostrova Krym. Výbuchy bolo počuť aj v Kyjeve či Ľvovskej oblasti. Následne hlásili aj mŕtvych, informácie o ich počte sa zatiaľ rozchádzajú.

Vojaci potom oznámili, že zostrelili päť ruských lietadiel a helikoptéru. Ľudia začali masovo opúšťať krajinu či skrývať sa v metre a pivniciach. Na tamojších diaľniciach sa tvoria kolóny, ktoré evidujú aj pri slovensko-ukrajinskej hranici.

Kroky Moskvy odsúdili svetoví lídri, ktorí avizovali tvrdé sankcie, rovnako aj slovenskí vládni predstavitelia a niektorí opoziční.

Sledujeme dianie online:

0.12 h

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 137 ukrajinských občanov, oznámil krátko pred polnocou ukrajinský prezident.

23.31 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na území Ukrajiny všeobecnú mobilizáciu. Tá sa bude realizovať 90 dní odo dňa nadobudnutia účinnosti výnosu.

22.26 h

Francúzsky prezident Emanuel Macron telefonoval s Vladimirom Putinom. Vyzval ho, aby okamžite zastavil ruský útok proti Ukrajine, informoval Elyzejský palác.

Kremeľ uviedol, že Putin objasnil Macronovi dôvody útoku na Ukrajinu. Obaja prezidenti sa dohodli zostať v kontakte.

22.11 h

Vo Voronežskej oblasti na juhozápade Ruska havarovalo vojenské dopravné lietadlo An-26. Jeho posádka zahynula. S odvolaním sa na ruskú armádu o tom informovala agentúra Interfax.

K zrúteniu lietadla došlo počas plánovaného letu na prepravu vojenského materiálu. Podľa predbežných údajov letecké nešťastie zrejme spôsobila technická porucha. Posádku tohto typu lietadla zvyčajne tvorí šesť ľudí

Tlačová služba ruských ozbrojených síl poznamenala, že na miesto bola vyslaná komisia leteckých síl, aby zistila príčiny a okolnosti nehody.

21.56 h

Expremiérka Iveta Radičová a členovia občianskeho združenia Klub 89 vo vyhlásení označili ruskú inváziu na Ukrajinu za bezprecedentný akt násilia.

„Útok Ruska je útokom na základné hodnoty ľudskosti, slobody a demokracie. Súčasťou vojnovej mašinérie Ruska je už dlhodobo šírenie dezinformácií. Dnes je vo vojnovom stave napadnutá Ukrajina, ale hybridná informačná vojna už zúri globálne. Lži, nenávistná propaganda a úmyselné šírenie nepravdivých či manipulatívnych informácií je ohrozením demokracie aj u nás,“ píšu vo vyhlásení.

21.52 h

Do stredoeurópskych krajín susediacich s Ukrajinou začali prichádzať prvé stovky Ukrajincov utekajúcich zo svojej vlasti v dôsledku ruskej invázie. Stredoeurópsky región sa pripravuje na prílev ďalších, zriaďuje prijímacie centrá a k hraniciam vysiela vojakov, ktorí tam majú utečencom poskytovať pomoc.

Denník The Guardian uvádza, že z Ukrajiny už cestujú preč tisíce ľudí a ďalšie desaťtisíce sa na odchod pripravujú. Kolóny ukrajinských áut smerujúce na západ zachytávajú aj videozáznamy a fotografie na sociálnych sieťach. Narastá aj počet ľudí putujúcich pešo k južným a západným hraniciam Ukrajiny.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov informoval, že na Ukrajine muselo opustiť svoj domov zhruba 100 000 ľudí.

21.41 h

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa zhodli na zavedení doteraz najtvrdších sankcií proti Rusku za jeho agresiu na Ukrajine. Postihy mieria na finančný a bankový sektor, energetiku, dopravu i obchod. Zasiahnu tiež ďalších ruských predstaviteľov.

Šéfovia únijných štátov zároveň rázne odsúdili ruský útok na Ukrajinu a vyzvali Moskvu na jeho okamžité ukončenie. Vyzvali tiež na prípravu ďalšieho balíka sankcií, ktorý sa bude týkať aj Bieloruska, z ktorého územia Rusko na Ukrajinu tiež útočí. 

21.33 h

Moldavský parlament schválil vyhlásenie výnimočného stavu v krajine v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Moldavsko kvôli bojom v susednej krajine už uzavrelo svoj vzdušný priestor.

Prezidentka Maai Sanduová dala najavo, že Moldavsko prijme ukrajinských utečencov. „Pomôžeme ľuďom, ktorí potrebujú našu pomoc a podporu,“ vyhlásila. Oznámila, že Moldavsko je pripravené prijať desiatky tisíc ľudí, ktorí budú utekať z Ukrajiny pred ruským útokom.

20.42 h

V dôsledku dnešného ruského útoku prišlo o život 57 Ukrajincov a 169 ich utrpelo zranenia, uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ljaško.

20.34 h

Americký prezident Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimira Putina za agresora a oznámil ďalšie tvrdé sankcie USA proti ruským bankám, elitám a ich rodinám.

„Putin je agresor, Putin si túto vojnu vybral. Teraz on a jeho krajina ponesú následky,“ vyhlásil.

19.44 h

Čakacie lehoty na hraničnom priechode Vyšné Nemecké sú osem hodín a na hraničnom priechode Ubľa šesť. Polícia SR nevylučuje, že sa táto doba môže predĺžiť.

Úrad hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru a finančná správa situáciu monitorujú a robia všetko preto, aby bola plynulá premávka zabezpečená čo najskôr“, avizuje na sociálnej sieti.

19.33 h

Prezidentka Zuzana Čaputová bude v piatok (25. 2.) zastupovať Slovensko na mimoriadnom samite lídrov NATO.

K online rokovaniu sa pripojí z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla Aliancie, tzv. Bukureštskej deviatky (B9), ktorej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

19.16 h

Ruskí vojaci obsadili odstavenú jadrovú elektráreň v Černobyle, uviedol podľa agentúry Interfax-Ukrajina poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

19.11 h

Sviečkový alebo tichý pochod sa začal v Bratislave na Hodžovom námestí, ľudia smerujú až k ukrajinskej ambasáde. Na zhromaždenie prišli tisícky ľudí, mnohí z nich sú Ukrajinci, ktorí študujú, alebo žijú na Slovensku.

Záber z bratislavského pochodu.

18.48 h

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že kroky Ruska na Ukrajine sú vynúteným opatrením a Moskva – podľa jeho slov – nemala inú možnosť. „Najdôležitejšie je, aby bolo jasné toto – to, čo sa deje (na Ukrajine), je nevyhnutné opatrenie. Jednoducho nám nedali šancu konať inak,“ povedal Putin počas štvrtkového (24. 2.) stretnutia so zástupcami podnikateľských kruhov. Informoval o tom spravodajský web Meduza.io.

Putin zdôraznil, že na bezpečnostné riziká, ktoré pre Rusko vznikli, nebolo možné reagovať inými prostriedkami. Všetky pokusy o eliminovanie alebo redukciu týchto rizík boli neúspešné, tvrdil.

18.30 h

Spojené kráľovstvo oznámilo v súvislosti s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine doposiaľ najväčší sankčný balík proti Rusku. Týkať sa bude viac ako 100 jednotlivcov a subjektov. Veľké ruské banky budú čeliť úplnému zmrazeniu aktív. Pred britskými poslancami to vyhlásil premiér Boris Johnson.

18.18 h

Lídri skupiny siedmich najvyspelejších krajín sveta G7 ostro odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu, ktorú nazvali „nevyprovokovaným a absolútne neopodstatneným útokom“ ohrozujúcim globálnu stabilitu.

Takisto ohlásili, že sú pripravení čeliť prípadným prerušeniam dodávok energií. „Podrobne monitorujeme situáciu na svetovom trhu s ropou a plynom,“ uviedli.

17.58 h

Polícia zadržala v 39 ruských mestách zatiaľ takmer 400 ľudí, ktorí sa zúčastnili na protivojenských protestoch. Vyplýva to z údajov ľudskoprávneho projektu OVD-Info, ktoré citoval spravodajský web Meduza.io.

17.31 h

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Klyčko vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času (21.00 – 06.00 h SEČ) bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava.

17.27 h

Ústav pamäti národa (ÚPN) SR poukázal na to, že princípy humanity, demokracie a medzinárodného práva, ktoré Ruská federácia útokom na Ukrajinu porušuje, boli zneužívané už v čase prípravy tohto útoku.

Poukazuje pri tom na to, že pred samotným aktom otvorenej agresie dochádzalo k manipulatívnemu zneužívaniu minulosti na účely nenávistnej propagandy a cielenému vymazávaniu pamäte na obdobie sovietskeho teroru.

17.19 h

Zelenskyj podľa Interfax-Ukrajina tvrdí, že sa podarilo zastaviť ruské útoky a nastala prestávka v bojoch.

17.17 h

Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropole Kyjev, oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

17.05 h

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že Moskva bude vždy pripravená viesť dialóg, ktorý „všetkých vráti k spravodlivosti a princípom Charty OSN“. Moskva podľa neho „dúfa, že stále ešte existuje šanca na návrat k medzinárodnému právu a medzinárodným záväzkom“.

Lavrov zároveň obvinil Západ, že má „zálusk na celú planétu“.

16.37 h

Nemecký pilot F1 Sebastian Vettel tvrdí, že nebude štartovať na septembrovej VC Ruska. Štvornásobný majster sveta odôvodnil tento krok ruskou inváziou na území Ukrajiny.

„Keď som sa ráno zobudil a počul som, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu, bol som v šoku. Som rozhodnutý neštartovať na VC Ruska, ktorá je na programe 25. septembra. Je mi ľúto, že vo vojne zomierajú nevinní ľudia,“ uviedol Vettel pre agentúru AP.

16.28 h

Boje prebiehajú aj v blízkosti Černobyľu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ruské okupačné sily sa snažia preniknúť k zničenej jadrovej elektrárni. „Naši vojaci sú ochotní položiť svoje životy, aby sa tragédia z roku 1986 nezopakovala. Ide o vyhlásenie vojny proti celej Európe,“ napísal Zelenskyj na twitteri.

Elektráreň, ktorá leží asi 100 kilometrov od Kyjeva je odstavená, no v mieste sa podľa ukrajinských predstaviteľov nachádza úložisko jadrového odpadu. V prípade zásahu by sa rádioaktívny prach mohol dostať aj ďalej do Európy.

16.24 h

Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schröder, ktorý je považovaný za Putinovho priateľa, vyzval Moskvu na zastavenie vojenského útoku na Ukrajinu, ktorý podľa neho nemožno ospravedlniť ani ruskými bezpečnostnými záujmami.

Vo vyhlásení na sociálnej sieti LinkedIn tiež uviedol, že konfliktu predchádzalo mnoho chýb na strane Západu aj Ruska.

16.20 h

Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári, informuje denník The Guardian.

16.16 h

Predstavitelia nemeckého futbalového klubu FC Schalke 04 sa v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu rozhodli odstrániť logo ruskej štátnej energetickej spoločnosti Gazprom zo svojich dresov.

16.13 h

Košický a Prešovský samosprávny kraj začali v súvislosti s ruským útokom na Ukrajine realizovať kroky zamerané na pomoc ukrajinským utečencom vrátane zabezpečenia núdzového ubytovania.

15.56 h

Výbor Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti na svojom mimoriadnom zasadnutí prijal uznesenie, ktorým odsúdil vojenský útok Ruska na Ukrajinu.

15.44 h

Slovensko zabezpečí potreby pre maloletých ukrajinských utečencov bez sprievodu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR aktivovalo všetky zložky sociálno-právnej ochrany detí, ktoré pôsobia na úradoch práce v Trebišove, Humennom a Michalovciach. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva Monika Hnilicová.

15.33 h

Šéf Európskej rady Charles Michel vyzval Bielorusko, aby sa nezapojilo do ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

15.25 h

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vo štvrtok na Ukrajine zničilo 74 zariadení nadzemnej vojenskej infraštruktúry vrátane 11 letísk. Informovala o tom agentúra AFP.

14.54 h

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o „špeciálnej vojenskej operácii“, ktorú Rusko vo štvrtok ráno rozpútalo proti Ukrajine, používali informácie a údaje „iba z oficiálnych ruských zdrojov“.

Vo vyhlásení sa zdôrazňuje, že za šírenie úmyselne nepravdivých informácií môžu médiá dostať pokutu až do výšky päť miliónov rubľov (takmer 52 000 eur).

14.45 h

Prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Francúzsko bude nekompromisne reagovať na vojnový akt Ruska proti Ukrajine. Dodal, že Moskva môže očakávať tvrdé sankcie, ktoré zasiahnu jeho armádu, ale aj hospodárstvo a energetický sektor. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

14.41 h

Taliansky premiér Mario Draghi vyzval Rusko, aby sa bezpodmienečne stiahlo z Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. „(Putin) musí okamžite ukončiť krviprelievanie a bezpodmienečne stiahnuť svoje vojenské sily,“ povedal Draghi a zároveň dodal, že na Putina nenalieha iba on, ale aj všetci spojenci Talianska.

14.34 h

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odsúdil ruský útok na Ukrajinu, ktorý označil za veľkú ranu pre regionálnu bezpečnosť. Dodal, že Ankara podporuje boj Ukrajiny za územnú celistvosť a opäť vyzval na riešenie krízy dialógom.

14.23 h

Prezidentka SR Zuzana Čaputová telefonovala s ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským. „Jeho prvé slová boli: Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov,“ informovala na sociálnej sieti.

Zelenskyj  ju požiadal o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií proti Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii. Ako napísala, uistila ho, že Ukrajina sa môže na Slovensko v čase najvyššej núdze spoľahnúť.

„Všetci si želáme mier, a prezident Zelenskyj zo všetkých najviac, napriek tomu sú dnes nútení brániť vlastné životy a suverenitu pred agresorom, ktorý prekročil všetky ľudské hranice a stratil aj posledné zábrany,“ dodala prezidentka.

14.23 h

Ukrajinská armáda zvádza ťažké boje s ruskými silami pri vojenskom letisku Hostomel, ktoré sa nachádza len asi 30 kilometrov od Kyjeva. Podľa agentúry Reuters to uviedol poradca kancelárie ukrajinského prezidenta.

Ukrajinské úrady sa obávajú, že by v oblasti mohli byť letecky vysadení ruskí vojaci, ktorí by sa potom mohli pokúsiť preniknúť do vládnej štvrte v Kyjeve, poznamenala agentúra.

14.16 h

Organizácia Globsec zverejnila otvorený list, v ktorom odborníci na medzinárodné vzťahy žiadajú ráznu reakciu západných štátov a medzinárodných organizácií na inváziu na Ukrajine. Okrem iného vyzývajú na zrušenie priamej obchodnej spolupráce s Ruskom. Signatári vyzývajú aj na zavedenie tvrdých sankcií.

14.14 h

Polícia v Moskve zadržala niekoľko ľudí, ktorí sa zišli na Puškinovom námestí na protivojnovej demonštrácii. Podvečer sa majú konať ďalšie demonštrácie.

14.12 h

Bratislavský hrad bude vo štvrtok nasvietený vo farbách ukrajinskej vlajky na znak solidarity s Ukrajinou v čase od 19.00 do 23.00 h.

14.02 h

Ministerstvo zahraničia odporúča Slovákom opustiť územie Ukrajiny a ani tam necestovať. Rezort o tom informoval na svojom webe.

13.53 h

V Bratislave sa vo štvrtok o 18:00 uskutoční sviečkový pochod za mier na Ukrajine. Pochod sa začne na Hodžovom námestí pred Prezidentským palácom a bude smerovať po Palisádach k Veľvyslanectvu Ukrajiny. Organizátormi sú občianski aktivisti z iniciatívy Mier Ukrajine. 

13.52 h

EÚ s veľkou pravdepodobnosťou v súčasnej situácii neprijme kroky, ktoré by Rusko odstrihli od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT, uviedli zdroje z EÚ. Na tento krok vyzvali Úniu krajiny Pobaltia, ďalšie štáty však rovnaký postoj nezdieľajú.

13.48 h

Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa zrútilo neďaleko hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom tamojšie záchranné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.

13.45 h

Maďarský premiér Viktor Orbán odsúdil ruský útok na Ukrajinu. „Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie odsudzujeme ruský vojenský útok,“ povedal Orbán a dodal, že Maďarsko sa bude „držať mimo“ vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarov je najdôležitejšia.

13.41 h

Britský premiér Boris Johnson v televíznom prejave k občanom vyhlásil, že západní spojenci pripravujú „masívny“ balík sankcií proti Rusku, ktoré zaútočilo na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Nemôžeme a nebudeme iba uhýbať pohľadom,“ odkázal Johnson Ukrajincom. Zároveň označil Putina za „diktátora“, ktorý si nikdy „nepodmaní národné cítenie Ukrajincov“.

13.37 h

Bratislavský samosprávny kraj ostro odsudzuje vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Deklaruje pripravenosť pomôcť a poskytnúť dočasné ubytovanie a sprostredkovať humanitárnu a finančnú pomoc. Obyvateľom Ukrajiny vyjadruje podporu a solidaritu.

13.33 h

Ruské sily prenikli zo severu do oblasti Kyjeva, oznámila ukrajinská pohraničná stráž. Reportér agentúry AFP v severnej časti ukrajinského hlavného mesta videl niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov letiacich smerom k mestu.

13.25 h

Slovenská akadémia vied (SAV) odsúdila agresiu Ruska. Vyjadrila podporu a solidaritu občanom Ukrajiny a je pripravená poskytnúť pomoc ukrajinským vedeckým pracovníkom a doktorandom, ktorí sú nútení pre vojenský konflikt opustiť svoju vlasť, uvádza na svojom webe.

„Apelujeme na všetky demokratické sily, aby vyjadrili podporu Ukrajine v jej boji za nezávislosť a suverenitu o to viac, že Slovenská republika je bezprostredným susedom Ukrajiny,“ dodáva.

13.23 h

Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj odsúdil vojenskú operáciu na Ukrajine. Dodal, že táto vojna má „za cieľ odvrátiť pozornosť od problémov Ruska“ a v skutočnosti povedie len k ďalšiemu schudobneniu.

Počas súdneho procesu, ktorý pokračuje v nápravnovýchovnom tábore vo Vladimirskej oblasti, odsúdený politik žiadal sudkyňu, aby bolo v zápise z pojednávania zaznamenané, že je proti „tejto vojne“.

13.15 h

Český prezident Miloš Zeman ostro skritizoval Rusko a Putina za útok na Ukrajinu. Uviedol, že Rusko sa dopúšťa zločinu proti mieru. Podporil tiež prísnejšie sankcie.

Český premiér Petr Fiala označil ruský útok za neospravedlniteľný akt agresie proti nezávislému štátu, ktorý nemôže zostať bez reakcie zo strany NATO a EÚ.

13.10 h

Litva vzhľadom na vývoj ukrajinskej krízy vyhlásila výnimočný stav. Prezident Gitanas Nauseda podpísal výnos o posilnení ochrany hraníc. Úrady tiež dostávajú právomoc preverovať vozidlá, osoby a batožinové priestory ľudí prichádzajúcich do krajiny z pohraničnej oblasti.

13.05 h

Európska futbalová únia (UEFA) zvolala na piatkové (25. 2.) predpoludnie mimoriadne zasadnutie exekutívy k aktuálnej situácii. Údajne pripravuje pohotovostný plán pre prípadnú zmenu dejiska finále prebiehajúcej edície Ligy majstrov. Finále by sa malo hrať 28. mája v ruskom Petrohrade, no situáciu môže zmeniť súčasná eskalácia napätia medzi Ruskom a Ukrajinou.

13.00 h

Z centrály Hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany v centre Kyjeva stúpa čierny dym, informovala stanica BBC. Ukrajina tvrdí, že niektoré z jej vojenských veliteľských centier zasiahli ráno ruské rakety po tom, čo Moskva spustila vojenskú operáciu na Ukrajine.

12.58 h

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine a narušilo tým mier na európskom kontinente. „Teraz máme v Európe vojnu v takom rozsahu, o ktorom sme si mysleli, že patrí do histórie,“ povedal.

12.50 h

Dĺžka ruskej vojenskej operácie na Ukrajine bude závisť od toho, ako sa bude vyvíjať. V ideálnom prípade by mal ruský útok „vyčistiť krajinu od nacistov“ a neutralizovať vojenský potenciál Kyjeva, vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov podľa agentúry Reuters. 

12.45 h

Prezidenti a premiéri krajín EÚ chcú na večernom samite schváliť nové sankcie, ktoré budú mať pre Rusko masívne následky. Zhodli sa na tom v spoločnom vyhlásení, v ktorom odsúdili ruskú agresiu na Ukrajine a vyzvali na jej okamžité ukončenie.

12.36 h

Predseda parlamentného zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD) odsúdil vojenskú agresiu Ruskej federácie. „Diplomacia je riešením bez ohľadu na to, aké ťažké sú rokovania. Vojna je krokom, ktorý vždy vedie ku katastrofe. Dnešný útok Ruska proti Ukrajine je neospravedlniteľný krok, ktorý môže mať nedozerné následky vrátane obetí na životoch a materiálnych škôd,“ skonštatoval Kéry pre TASR.

12.30 h

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka odsúdil „bezprecedentný akt agresie Ruskej federácie“ a deklaroval ľudskú a profesionálnu podporu ukrajinským prokurátorom a ich rodinám. „Garantujem pripravenosť poskytnúť všetky ubytovacie kapacity rezortu prokuratúry na humanitárne účely,“ napísal na facebooku.

12.27 h

Nemecký kancelár Olaf Scholz vyhlásil, že Putin urobil vážnu chybu, keď sa rozhodol napadnúť Ukrajinu. „Toto je Putinova vojna,“ vyhlásil kancelár a dodal, že Putin „ohrozuje mier v Európe“. Uviedol, že sankcie zabezpečia, že Rusko zaplatí vysokú cenu.

12.20 h

Moldavská Najvyššia bezpečnostná rada sa rozhodla požiadať parlament o zavedenie mimoriadneho stavu po ruskom útoku na susednú Ukrajinu. Oznámila to prezidentka krajiny Maia Sanduová, ktorá okrem iného vyhlásila, že útok je „hrubým porušením medzinárodných noriem“. Následne vyzvala moldavských občanov na Ukrajine, aby sa vrátili domov.

12.06 h

Severoatlantická aliancia prijme v reakcii na ruský útok proti Ukrajine ďalšie kroky na obranu svojich členov. Zhodli sa na tom na mimoriadnom zasadnutí veľvyslanci aliančných krajín.

12.05 h

Tranzit ruského zemného plynu do Európy cez územie Ukrajiny pokračuje ďalej bez obmedzení, uviedol ruský plynárenský koncern Gazprom. „Gazprom dodáva plyn určený na tranzit cez Ukrajinu tak ako zvyčajne – v závislosti od požiadaviek európskych zákazníkov,“ citovala ruskú spoločnosť S&P Global Platts.

11.41 h

Bezpečnosť a územná celistvosť Slovenska nie je v súvislosti s ozbrojeným konfliktom na Ukrajine ohrozená, povedala prezidentka SR Zuzana Čaputová po zasadnutí bezpečnostnej rady. „Slovensko odsudzuje ruskú agresiu a stojí pri trpiacom ukrajinskom ľude,“ zdôraznila.

Ako avizoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), východná hranica s Ukrajinou by sa mala vojensky posilniť s tým, že zvýšený počet vojakov bude nateraz súvisieť s asistenciou polícii. „Pripravili sme plány, ktoré sa dnes spustili. Vyčlenili sme do 1 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR nasadených na kontrolu východnej hranice.“ 

11.35 h

Civilné lety Bratislava – Kyjev sú pre uzavretie vzdušného priestoru Ukrajiny dočasne pozastavené – minimálne na 14 dní, informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Zuzana Drobová. „Zároveň spoločnosť vyraďuje z ponuky lety z/na Ukrajinu na minimálne štyri týždne. Cestujúci, ktorí majú zakúpené letenky do/z tejto destinácie, dostanú od leteckej spoločnosti viac informácií e-mailom,“ priblížila hovorkyňa letiska.

10.52 h

Ukrajina prerušila diplomatické styky s Ruskom. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa ukrajinskej hlavy štátu utrpel nepriateľ vážne straty.

10.43 h

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vyhlásil, že jeho armáda sa nezúčastňuje na ruskom vpáde na Ukrajinu, informovali bieloruské štátne médiá. Citovala ich francúzska tlačová agentúra AFP. „Naše ozbrojené sily sa nezúčastňujú na tejto operácii,“ uviedol.

10.20 h

Na slovensko-ukrajinskom hraničnom priechode Vyšné Nemecké sa osobné autá zdržia v smere na Slovensko aspoň dve hodiny, nákladné viac ako päť hodín. Podobná situácia vládne aj na hraničnom priechode Ubľa. Osobné autá v smere na Slovensko sa tam zdržia aspoň tri hodiny. Informovala Zelená vlna RTVS.

Pozrite si video zo situácie na hraniciach:

10.01 h

Putin je novodobý Adolf Hitler, vyhlásil vo štvrtok (24. 2.) bývalý ukrajinský prezident a súčasný poslanec Petro Porošenko.

9.56 h

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) do odvolania zastavila všetky vlaky smerom na Ukrajinu. Hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Zuzana Drobová zároveň uviedla, že letisko aktuálne komunikuje s leteckými spoločnosťami a o situácii s letmi bude informovať.

9.55 h

Putin nakrútil najneskôr v pondelok (21. 2.) večer prejav, ktorý bol zverejnený vo štvrtok, píše Novaja Gazeta. Podľa tohto serveru je možné čas overiť vytvorenia videa pri jeho stiahnutí z webu Kremľa a skontrolovaním jeho vlastností – takzvaných metadát.

9.55 h

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj uviedol, že dostal rozkaz od prezidenta Volodymyra Zelenského odraziť ruský vpád na Ukrajinu. „Najvyšší veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny vydal rozkaz spôsobiť agresorovi maximálne straty,“ uviedol Zalužnyj.

9.22 h

Počas invázie Ruska na Ukrajinu bolo zabitých už vyše 40 ukrajinských vojakov a približne desať civilistov.

9.19 h

Ceny ropy vyskočili zhruba o 5 amerických dolárov, čo znamená, že cena Brentu prvýkrát za viac než sedem rokov prekonala kľúčovú hranicu 100 USD za barel (159 litrov). V raste pokračovala ďalej a nakrátko dosiahla takmer 102,50 USD/barel. Neskôr sa čiastočne skorigovala a po 7.30 h SEČ sa pohybovala okolo 102,30 USD.

8.53 h

Ukrajina požiadala Turecko o uzavretie úžin Bospor a Dardanely pre ruské plavidlá. „Vyzývame na uzavretie vzdušného priestoru a úžin Bospor a Dardanely. Príslušnú požiadavku sme odovzdali tureckej strane. Zároveň žiadame sankcie proti Rusku,“ povedal ukrajinský veľvyslanec Vasyl Bodnar.

8.51 h

Po ruskom útoku na Ukrajinu sa tvoria zápchy na výjazde z Kyjeva, z ktorého sa snažia odísť jeho obyvatelia. Metropola aj druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov zaviedli bezplatný vstup do staníc metra, aby ich ľudia mohli použiť ako bombový kryt.

8.19 h

Európska únia oznámila, že pripraví ďalšie sankcie proti Rusku. Podľa nemeckého kancelára Olafa Scholza je štvrtok „strašným dňom pre Ukrajinu a temným dňom pre Európu“.

„Prezident Putin si začatím nevyprovokovaného útoku na Ukrajinu zvolil cestu krviprelievania a deštrukcie,“ napísal na twitteri britský premiér Boris Johnson.

7.50 h

Ukrajinská armáda oznámila, že v Luhanskej oblasti na východe krajiny zostrelila päť ruských lietadiel a jednu helikoptéru. Ostreľovanie zaznamenali aj v Luhanskej, Sumskej, Charkovskej, Černihovskej a Žytomrskej a Ľvovskej oblasti.

7.28 h

Slovenskí vládni činitelia odsúdili vojenskú operáciu Ruska. „Vláda SR so všetkou rozhodnosťou odsudzuje konanie Putina a jeho vlády. Všetky obete, ktoré táto vojna prinesie, budú jeho obeťami a bude za to niesť zodpovednosť pred tvárou svetovej verejnosti,“ skonštatoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

6.54 h

„Prezident Putin sa úmyselne rozhodol pre vojnu, ktorá bude mať za následok katastrofálne straty a ľudské utrpenie,“ uviedol americký prezident Joe Biden.

Viacerí členovia Bezpečnostnej rady (BR) OSN vo štvrtok ostro odsúdili vojenskú akciu Ruska na Ukrajine. 

6.15 h

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v krajine vojnový stav. Prezidentský dekrét o vojnovom stave vzápätí potvrdil ukrajinský parlament.

6.07 h

Putin dal povolenie na špeciálnu vojenskú operáciu na ukrajinskom Donbase. Moskva vraj nemôže tolerovať hrozby, ktoré prichádzajú z Ukrajiny a cieľom operácie bude ochrana ľudských životov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet