Na hlavný obsah

Slovenské elektrárne sa búria proti novej dani: Je to bezprecedentné a likvidačné

Môže to ohroziť aj dostavbu Mochoviec.

Slovenské elektrárne sa búria proti novej dani: Je to bezprecedentné a likvidačné
Na snímke generálny riaditeľ Slovenských elektrární a.s. Branislav Strýček. Foto: TASR

Slovenské elektrárne (SE) sa budú proti novej špeciálnej dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením brániť.

Ako povedal vo štvrtok (10. 2.) generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček, v prvom rade sa bude slovenský výrobca elektriny najprv snažiť vysvetľovať a komunikovať s vládou celú problematiku ešte predtým, ako pôjde zákon do parlamentu. Strýček verí, že vláde sa podarí vysvetliť hrozby novej dane pre spoločnosť.

Ohrozí to aj Mochovce

„Samozrejme, analyzujeme naše možnosti obrany. Vynaložíme všetky naše prostriedky na to, aby sme tú situáciu zvrátili. Očakávame diskusiu na túto tému, aby naša spoločnosť nebola zlikvidovaná,“ povedal Strýček.

Ak sa podľa neho predsa len podarí schváliť spomínanú daň, SE určite zastavia dostavbu štvrtého bloku atómovej elektrárne Mochovce. Ohrozené bude aj spustenie tretieho mochovského bloku do prevádzky, ktorý je už dokončený a čaká už len na druhostupňové povolenie.

Elektrárňam podľa Strýčka hrozí vyhlásenie konkurzu už asi v marci, kedy sa podniku minú prostriedky. „Existujúce banky nám neposkytnú ďalšie prostriedky, v marci už nebudeme schopní splácať svoje záväzky. Banky nám od rána volajú, že čo sa to stalo, lebo sa nás pýtajú, či budeme schopní splácať svoje úvery. Nachádzame sa na vrchole svojho zadlženia,“ zdôraznil.

„Je to tiež diskriminačné“

Nová daň je podľa SE aj diskriminačná, keďže štát vlastní veľké vodné elektrárne, ktoré tiež vyrábajú elektrinu a predávajú ju za trhové ceny. A tie zdaňovať neplánuje.

Zákon o novej dani z nadmerného zisku pri obchodovaní s elektrinou vyrábanou jadrovým zariadením prijala v stredu (9. 2.) vláda bez predchádzajúceho rokovania so samotnými Slovenskými elektrárňami.

„Dozvedeli sme sa to z médií. Považujeme to za veľmi nevhodné ovplyvňovanie podnikateľského prostredia. Je to absolútne bezprecedentné,“ konštatoval Strýček, podľa ktorého samotný zákon navyše ide zdaňovať fiktívne zisky.

„Slovenské elektrárne sú pripravené debatovať o vplyve cien elektriny, sme ochotní prispieť, ale sadzba novej dane na úrovni 50 % je likvidačná a bezprecedentná,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika