Na hlavný obsah

ZOH 2022: Slovenskí hokejisti zdolali Američanov a postúpili do semifinále

USA prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch.

ZOH 2022: Slovenskí hokejisti zdolali Američanov a postúpili do semifinále
Na snímke tím Slovenska pred štvrťfinálovým zápasom olympijského turnaja v hokeji mužov USA - Slovensko na ZOH 2022 v Pekingu. Foto: TASR

Slovenskí hokejisti v stredajšom (16. 2.) zápase vo štvrťfinále olumpijského turnaja na ZOH 2022 v Pekingu zdolali výber USA 3:2 po samostatných nájazdoch a postúpili do semifinále olympijského turnaja na ZOH 2022 v Pekingu.

Slováci otvorili skóre v 12. minúte zásluhou pohotovej strely už päťgólového mladíka Juraja Slafkovského, no v prvej tretine bol aktívnejší tím USA, ktorý vyrovnal Abruzzesom tesne pred koncom prvej tretiny.

V druhej tretine bola naša reprezentácia aktívnejšia a súpera prestrieľala 13:6, no paradoxne ju vyhrali Američania. Stav 1:2 v náš neprospech vydržal až do poslednej minúty, Slovákov do predĺženia dostal po záverečnom nápore gól Mareka Hrivíka. Ten padol 45 sekúnd pred koncom riadnej hracej doby.

V predĺžení hranom v atraktívnom formáte troch proti trom mali oba celky šance na rozhodnutie, azda najväčšiu spálil sekundy pred koncom Američan so slovenskými koreňmi Matthew Knies, ktorého vychytal Patrik Rybár.

Rozhodujúci a jediný gól zo samostatných nájazdov strelil Peter Cehlárik.

Slovákov opäť podržal Rybár

„Do každého zápasu ideme s tým, že chceme vyhrať a dnes sa nám to podarilo. Som rád že sme to zvládli. Bol to tímový výkon podporený výborným brankárom Rybárom,“ uviedol po zápase asistent Craiga Ramsayho Andrej Podkonický. Podľa neho mali Američania lepší vstup do zápasu, no potom sa Slováci svojmu zámorskému súperovi dokázali vyrovnať.

„Sme radi, nie každý deň sa vyhráva proti USA a nie každú olympiádu sa hrá o medaily. Sme všetci šťastní,“ povedal pre RTVS po zápase Pavol Regenda.

„Verím, že zvládneme aj zvyšné dva zápasy. Kľučku z nájazdu som skúšal už na rozcvičke a som rád, že to vyšlo,“ uviedol strelec víťazného nájazdu Peter Cehlárik. „Ďakujeme všetkým doma za podporu,“ priblížil.

„Je to neopísateľný pocit. Zápas bol na nervy, sme strašne šťastní, že sme to dali, že sme vyhrali nad silnými USA. Klobúk dolu pred Patrikom Rybárom, podal neskutočný výkon, podržal nás. Mužstvo držalo celý čas spolu, vyhrali sme, aj v v ťažkých chvíľach sme to zvládli. Treba sa pripraviť na ďalšieho súpera, ešte chceme niečo ukázať, je v nás viac,“ povedal po stretnutí Martin Marinčin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport