Na hlavný obsah

Slovensko by mohlo mať štyri nové vojenské zastúpenia v zahraničí

Návrh musí ešte schváliť parlament.

Slovensko by mohlo mať štyri nové vojenské zastúpenia v zahraničí
Ilustračná snímka - slovenskí vojaci. Foto: TASR/AP

Slovensko by mohlo mať nové vojenské zastúpenia v Maďarsku, Lotyšsku a dve v Nemecku. Naopak, zrušiť by sa malo zastúpenie v tíme pre integráciu síl NATO v Litve. Vyplýva to z návrhu ministerstva obrany, ktorý v stredu (23. 2.) schválila vláda. Odobriť ho musí ešte parlament.

Navrhovanými zmenami reaguje na zmeny v globálnom bezpečnostnom prostredí, ako aj na adaptáciu veliteľskej štruktúry NATO, implementáciu Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ a bilaterálne dohovory s partnermi.

Vojenské zastúpenie by malo mať Slovensko po novom na Národnom podpornom prvku Ozbrojených síl (OS) SR pri Mnohonárodnej divízii Central (MND-C) v maďarskom Székesféhervári. Slovenskí zástupcovia by mali pribudnúť aj v tíme pre integráciu síl NATO (NATO Force Integration Unit – NFIU) v lotyšskej Rige.

V Nemecku by slovenskí vojaci mohli pôsobiť v Medzinárodnom zdravotníckom koordinačnom centre/Európskom zdravotníckom veliteľstve (MMCC/EMC) v Koblenzi a na Mnohonárodnom veliteľstve CIMIC (MN CIMIC Cmd) v Nienburgu.

Na jednotlivé vojenské zastúpenia Slovenska pri orgánoch NATO a EÚ a národné podporné prvky pri veliteľstvách NATO by malo byť vyčlenených do 30 príslušníkov OS síl SR.

Vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ môže mať Slovensko vojenské zastúpenie prostredníctvom najviac 94 príslušníkov OS SR, pričom zastúpenie v ostatných agentúrach, veliteľstvách, centrách a školách v rámci NATO sa má určiť do desiatich osôb.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko