Na hlavný obsah

Slovensko čaká veterný štvrtok, SHMÚ varuje pred víchricou na horách

Veterno bude takmer po celej krajine.

Slovensko čaká veterný štvrtok, SHMÚ varuje pred víchricou na horách
Výstrahy pred vetrom na štvrtok (17. 2.). Foto: SHMÚ/RTVS

Slovensko vo štvrtok (17. 2.) zasiahne silný vietor, na horách na severe krajiny môže dosiahnuť v nárazoch až 180 km/h, a tak Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre horské oblasti výstrahu 3. stupňa pred silným vetrom, ktorá platí od 8.00 h do poobedia. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Pohyb v horách bude vo štvrtok nebezpečný na celom území, obzvlášť však v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno a Poprad, pre ktoré meteorológovia vydali výstrahu 3. stupňa pred vetrom na horách.

Vietor tu dosiahne rýchlosť víchrice až orkánu. „Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ uviedol SHMÚ. Výstrahy nižších stupňov budú platiť v týchto okresoch až do piatka (18. 2.).

Druhostupňové výstrahy, ktorými varuje pred vetrom na horách, SHMÚ vydal pre okresy Turčianske Teplice, Martin, Žilina, Dolný Kubín a Námestovo. Vietor tu môže dosiahnuť rýchlosť v nárazoch 135 až 160 km/h. Výstraha je v platnosti od štvrtkového skorého rána.

Výstraha 2. stupňa pred vetrom platí pre celý Bratislavský, Trnavský a Nitriansky kraj a na západnom Slovensku ešte pre okresy Trenčín, Myjava, Nové Mesto nad Váhom a Piešťany. Fúkať by malo začať okolo deviatej hodiny ráno a malo by celý deň. V nárazoch sa očakáva vietor s rýchlosťou až 105 km/h. Ten môže podľa SHMÚ spôsobiť materiálne škody.

Veterno však bude takmer všade, žiadnu výstrahu nevydali len pre okresy na východe Slovenska – Prešov, Vranov nad Topľou, Michalovce, Košice, Košice – okolie, Trebišov a Sobrance.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko