Na hlavný obsah

Slovensko je pripravené na vyšší počet ľudí na hranici s Ukrajinou, uviedol Mikulec

SR má vypracovaný pohotovostný plán.

Slovensko je pripravené na vyšší počet ľudí na hranici s Ukrajinou, uviedol Mikulec
Na snímke minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO). Foto: TASR

Situácia na Ukrajine zatiaľ nezvýšila záujem o vstup na územie Slovenskej republiky. Na prípadný príchod vyššieho počtu štátnych príslušníkov tretích krajín cez vonkajšiu hranicu je však Slovensko pripravené. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol na sociálnej sieti.

„Na hraniciach Ukrajiny s Európskou úniou sa nachádza spolu 31 hraničných prechodov, 4 z nich sú na našom území,“ uviedol.

„Kapacity zariadení v pôsobnosti migračného úradu vieme pre prípad potreby zvýšiť. Uvažuje sa o využití existujúcich azylových zariadení, ich rozšírení o núdzové ubytovanie a potom využití voľných ubytovacích kapacít rezortu vnútra a ďalších rezortov,“ priblížil minister.

Ako tvrdí, Slovensko má tiež vypracovaný pohotovostný plán nasadenia síl a technických prostriedkov. „Dokážeme posilniť výkon kontroly hraníc vlastnými kapacitami a v rámci Frontexu (Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž) aj príslušníkmi stáleho zboru európskej a pohraničnej stráže,“ uviedol.

Minister ubezpečil, že SR sa ako plnohodnotný člen Európskej únie podieľa na spoločnom úsilí o mierové riešenie napätia medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou.

„Slovensko udržiava s Ukrajinou výborné vzťahy od čias jej vzniku, na Slovensku dnes žije, pracuje alebo študuje takmer 60 000 štátnych príslušníkov Ukrajiny,“ doplnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko