Na hlavný obsah

Slovensko má zásobníky plynu plné na 30 percent, do kariet hrá mierna zima

Situáciu môže ovplyvniť konflikt na Ukrajine, tvrdí analytik.

Slovensko má zásobníky plynu plné na 30 percent, do kariet hrá mierna zima
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko má zásoby plynu na úrovni približne 30 percent a to je najnižší stav za posledné desaťročie. Dodávatelia energií aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) ubezpečujú, že nie je dôvod na obavy.

Analytik však upozorňuje, že do kariet hrá slabá zima, no stav sa môže zhoršiť so zmenou počasia aj situáciou na Ukrajine. Téme sa venovala v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Na začiatku decembra minulého roka mala spoločnosť Nafta, ktorá na Slovensku prevádzkuje komplex podzemných zásobníkov, rezervy na úrovni 67 percent. O dva mesiace neskôr hlási pokles, plynu je v zásobníkoch len tretina. Stav odráža aktuálnu situáciu na trhu, tvrdí spoločnosť.

„Využívanie zásobníkov plynu je výhradne na rozhodnutí dodávateľov a obchodníkov, pri súčasných vysokých cenách plynu a pri rozdiele ceny plynu v lete a v zime je pre nich plnenie zásobníkov drahé, a preto nezvyšujú svoje zásoby,“ uvádza Nafta v stanovisku.

SPP: Plynu máme dostatok

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) zabezpečuje distribúciu plynu pre vyše 60 percent odberateľov. Podľa hovorcu Ondreja Šebestu nie je dôvod na obavu, plynu majú v zásobníkoch doma aj v zahraničí dostatok.

„Súčasný objem zásob plynu, ktoré má SPP k dispozícii pre spotrebu svojich zákazníkov, je adekvátny nielen obdobiu, v ktorom sa nachádzame, teda začiatok februára, ale aj z pohľadu ďalšieho očakávaného vývoja,“ povedal Šebesta pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

K upokojeniu situácie sa pridáva aj minister hospodárstva Richard Sulík. „Viem o tom celkom dosť, medzičasom, nebudem teraz všetko hovoriť, niektoré informácie sú aj diskrétne, ale s plynom to vyzerá byť dobre,“ povedal.

Európsky priemer je vyšší

Európsky priemer zásob plynu je vyšší ako ten slovenský, hlásia približne 36 percent. Analytik portálu Energie pre vás Jozef Badida hovorí, že hoci sú čísla nižšie ako v minulosti, praje nám počasie. Pre slabú zimu kúrime menej. Upozorňuje však, že situácia sa môže ešte zhoršiť.

„Len to, že existuje hrozba rusko-ukrajinského konfliktu, negatívne vplýva na ceny plynu na európskych trhoch. Ak by skutočne vypukol vojenský konflikt, tak sa očakáva obmedzenie dodávok plynu do Európy minimálne cez Ukrajinu,“ konštatoval analytik.

Slovensko však má pripravený plán na kritické situácie, napríklad na obmedzovanie dodávok plynu. Dodávatelia ho musia zabezpečiť najmä pre zraniteľných odberateľov, domácnosti, školy, či nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál